Шефката на СЕМ Соня Момчилова сериозно се засегна от предизвикалото

...
Шефката на СЕМ Соня Момчилова сериозно се засегна от предизвикалото
Коментари Харесай

Соня Момчилова за разследването на Скай Нюз: Халал да са ѝ наградите на будната Мария!

Шефката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова съществено се засегна от провокиралото интернационален скандал следствие на " Скай нюз ", в което се твърди, че български граничари са ранили с огнестрелно оръжие сирийски юноша. Според нея документалното филмче не дава отговор на най-елементарни журналистически стандарти.

Бившата сценаристка на Слави изрази непосредствено омерзение към работата на журналистката Мария Черешева, която е част от екипа на интернационалното следствие на осем медии, които демонстрираха във видео историята на 19-годишен сириец, който е бил прострелян при започване на октомври на българо-турската граница.

Ето какво написа Соня Момчилова:

Мисля, че най-сетне се досетих каква е повода консорциумът от публицисти, работил по репортажа, уличаващ нашата граница и бранителите й в незадоволителна човечност и неприспособимост, да стане граница на страна от Шенгенското пространство, да не подчини работата си на базови журналистически стандарти. 

Не, въобще не позволявам, че е насърчено, по един или различен метод бързане, с цел да се полеем с ползваща съперниците ни малоумна самооценка, камо ли скалъпени сюжети. Ще споделя най-после изводът от двудневната размисъл,  
само че - всичко по реда си. 

Първо, нямам самообладание да чуя или прочета няколко реда от, без подозрение, уважавани проверяващи кореспонденти на АЕЖ, чийто член е нашият, забъркан в следствието на консорциума човек.

Наистина ли не са впечатлени от многочислените въпроси, на които този материал не дава отговори? 

Поне на въпросите, които през днешния ден Златимир Йочев зададе в ефира на БТВ да се бяха зачудили, за какво не е потърсен отговор, още повече, че е употребена помощта на някогашен ФБР специалист по балистични експертизи. Защо, като е употребена самостоятелната оценка на американски познавач, не е употребен елементарен зум на елементарен телефон или компютър, с цел да се кропне, зумне /както там се споделя окрупняването на кадъра/, с цел да се види, имало ли е дами в групата, които да са били измъчвани и с това да са предизвикали експанзията на младите извършители на границата? 

Имам и други елементарни въпроси, толкоз елементарни, че ми е неловко да ги задавам. 

Неудобно ми е да тормозя авторката на " безпощадния " репортаж с един доста значим за мен въпрос: дали когато върви да ограмотява медийно малограмотното население /защото е деятел и в Неправителствени организации, ангажирано с медийна грамотност/, споделя що за жанр на работа има медия като Скай нюз, и когато гледат репортажи като този, на кого да имат вяра - на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, редовите, постоянно пребивани и живеещи в боязън за живота си гранични служители на реда, президента, министъра, или на некадърните /чудя се за епитет, който да илюстрира глупостта на изделието/ напъни да се дамгоса всичко, което страната ни прави, с цел да пази територията си. 

Не е ли учила тази журналистка, че е редно да организира диалог с жертвата, да ни показа персоналната му история, да ни изясни на какъв език служителят на реда е споделил на натиканите в нещо като кафез афганистанци: " Вие не заслужавате да сте тук " и така нататък и тъй наречените Извинете ме, само че не запомних патетичните реплики. 

Пак изпадам в детайлности, а основното е, че се сетих, за какво по този начин прибързано и незавършено е делото на себеотрицателната Черешева /дано не греша името, само че през всичките 15 години, които е написала, че е посветила на публицистиката, с нищо не съм я запомнила/. Сетих се, че следва огромното разпределяне на награди! А подобен консорциумен героизъм си е за премия от дет и да го погледнеш! 



Мария Черешева е българската връзка в екипа на следствието

Няма подигравка тук. Автентичните фрагменти и тон са изцяло в духа и стандартите на новите професионални въжделения и кариерни предписания за самопризнание от страна на освободената от комплекси публицистика, онази, хеликоптерната, любопитната, както стана фешън да се назовава, която снима трупове на изгорени в самолетна злополука, докарва хора до самоубийство и заплаща на артисти, с цел да се превъплатят в терористи... Но това е друга тематика и на тази медия, дори Асен Василев й даде изявление!  

Особеностите на мърдоковите медии не са измежду предпочитаните, от които би трябвало да браним наивното общество, което не вдява, че извършител на границата и емигрант не е едно и също и че публицистиката не е специалност, поради която се умира, тъй като не е ОК. Живи експерти за консорциум се търсят!

Та по този начин, халал да й е неизбежната премия на будната Мария! Дано ме огрее, тъй като няма да се осмеля да я потърся/, да сваря да опише за неблагополучията си и за професионалния си късмет. Както се оплаках на едно място и мен ме втресе автоцензурата - току виж, обвинили ме в корист със служебното състояние и опити за прекъсване на проверяващ в акция.

Дано най-малко на децата подлежащи на медийно ограмотяване не им се наложи да слушат по какъв начин се " потегля по гореща диря " от такива високи експерти...

...И, обзалагам се, премията няма да се забави! Даже в случай че на нас ни се досвиди, някъде в шенгенските ширини я чака самопризнание и...още нещо!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР