Шефът ви е отредил място в него. Но и вие

...
Шефът ви е отредил място в него. Но и вие
Коментари Харесай

Тест: Какви сте в професията, и какви може да станете?

Шефът ви е отредил място в него. Но и вие сте приели избрана роля, която зависи освен от длъжностната характерност, а от качествата и от характера ви


Шансовете ви за покачване в доста огромна степен са свързани с това да осъзнаете мястото и ролята си в екипа, да разберете дали ви задоволяват, желаете ли други и кои тъкмо.

Във всеки колектив има типични функции, които не са предоставени, а равни по сан чиновници сами си ги припознават. Често пъти един човек играе няколко функции по едно и също време.

Координатор. Обикновено той е оторизиран от шефовете да следи за непрекъснатото взаимоотношение сред членовете на екипа при осъществяването на задача или реализирането на план. Това е добър симптом, тъй като може да е инспекция на качествата му преди окончателното решение да бъде нараснал като щатна служба.

Оформител. Той моделира напъните на колектива, подрежда задачите, измисля тактики за постигането им. Лидер е, въпреки и да не е назначен за шеф. Заради качествата му сътрудниците го припознават за началник де факто. Това постоянно е задоволителен сигнал, че може да бъде нараснал в йерархията и де юре.

Изпълнител. Хората, които правят съответните действия, нормално са най-вече в екипа. Служителят, който желае покачване, би трябвало да се отличи от тълпата.

Довършител. Той има гений да обобщава, да нанася финалните линии за искра на плана или да избавя екипа при зацикляне. Това също е роля, която мениджърите постоянно правят оценка като плюс за покачване.

Съотборник. По длъжностна характерност той е реализатор, само че има качества на обединител и медиатор. С лекост повдига настроението на екипа, успокоява, позволява разногласия. Нерядко не е задоволително работлив и твърдоглав. Заради това шефовете правят оценка качествата му на посредник, само че не са склонни да го покачат.

Външен министър. Той поддържа връзка отвън колектива, носи информация и непознати хрумвания. Тези характерни функционалности, които си е само-възложил, го доближават и до висшестоящия мениджмънт. Понеже се вре на всички места, подобен чиновник може да се показа за мотор на екипа и да бъде набелязан за вероятно покачване. При по-стриктна провека обаче то няма да се случи, в случай че не покаже и различен съответен принос.

Инкубатор. Той е изобилен източник на нови хрумвания, само че няма визия по какъв начин да ги реализира. Ценен е за екипа, само че в случай че компанията няма „ мозъчен център “ за нововъведения, възможностите на този чиновник в йерархията не са огромни. Може обаче да получи нарастване на заплатата поради положителните хрумвания.

Специалист. Той е тясно профилиран в своята област, само че му липсват свежи хрумвания. Това също не е добра основа за стъпка нагоре по кариерната стълба, само че може да докара до нарастване на заплатата, тъй като в последна сметка тъкмо от такива хора зависи крайният триумф.

Ако се разпознавате в категорията „ реализатор „, незабавно би трябвало да измислите по какъв начин да влезете и в някоя от другите функции. На първо време няма значение в коя, значимото е да изпъкнете с нещо.

След това най-надеждна тактичност към покачване е да опитате поредно да станете “ довършител “, „ оформител “ и „ координатор “. А след това изкачването в йерархията е единствено въпрос на време.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР