Шефът на руските наемническа групировка Вагнер“ Евгений Пригожин загина, след

...
Шефът на руските наемническа групировка Вагнер“ Евгений Пригожин загина, след
Коментари Харесай

Очертава се тревожен модел: Мистериозни инциденти застигат опонентите на Путин

Шефът на съветските наемническа формация „ Вагнер “ Евгений Пригожин почина, откакто частен аероплан, с който пътуваше, се разруши северно от Москва. На борда починаха 10 души. Оцелели няма.62-годишният Пригожин оглави протест против висшето командване на съветската войска на 23-24 юни, който съгласно президента Владимир Путин можеше да тласне Русия към революция.

Припомняме, че и други хора в предишното са се противопоставяли на Путин или неговите ползи и са умряли при неизяснени условия, били са до обстановки близки до гибелта, отровени са или се намират в пандиза, а поредицата от смъртни случаи при мистериозни условия измежду съветските милионери и хайлайф, някои от които свързани с петролната и газовата промишленост, повдигна доста въпроси през 2022 година.

Представяме ви някои от тях:
АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ
Най-известният опозиционен водач в Русия Алексей Навални беше откаран със аероплан в Германия през август 2020 година за лекуване, откакто беше токсичен в Сибир с това, което западни специалисти заключиха, че е военният нервнопаралитичен сътрудник Новичок. Русия отхвърли да е забъркана.

Навални завоюва удивление по целия свят с това, че се завърна непринудено в Русия през 2021 година Той беше задържан незабавно при идването си. Сега той излежава присъди от общо 11 години и половина за машинация и по други обвинявания, които съгласно него са подправени.

Неговото политическо придвижване е неразрешено и оповестено за „ екстремистко “. Навални получи спомагателни 19 години в наказателна колония при най-строг режим, добавени неотдавна към присъдата му в пандиза.
СЕРГЕЙ СКРИПАЛ
Бивш съветски двоен сътрудник, който предава секрети на английското разузнаване, Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в безсъзнание на скамейка пред търговски център в британския град Солсбъри през март 2018 година

Те бяха откарани в болница в сериозно положение, а английски чиновници споделиха, че са били отровени с Новичок, група нервнопаралитични сътрудници, създадени от руските военни през 70-те и 80-те години на предишния век. И двамата оцеляха. Русия отхвърли каквато и да е роля в отравянето и сподели, че Англия разпалва антируска нервност.
ВЛАДИМИР КАРА-МУРЗА
Руският опозиционен деятел Владимир Кара-Мурза сподели, че счита, че са правени опити да бъде токсичен през 2015 година и 2017 година Германска лаборатория по-късно откри в него нараснали равнища на живак, мед, манган и цинк, съгласно медицински отчети, прегледани от Ройтерс. Москва още веднъж отхвърля да е забъркана.
АЛЕКСАНДЪР ЛИТВИНЕНКО
Александър Литвиненко, някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и неприкрит критик на Путин, умря през 2006 година на 43-годишна възраст, откакто пи зелен чай, подправен с полоний-210, необичаен и мощен радиоактивен изотоп, в лондонския хотел „ Милениум “.

Путин евентуално е одобрил убийството, заключи английско следствие през 2016 година Кремъл отхвърли да е забъркан.

Разследване, водено от почитан английски арбитър, откри, че някогашният телохранител на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Андрей Луговой и различен руснак, Дмитрий Ковтун, са направили убийството като част от интервенция, която съгласно него е била ръководена от Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ), основният правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от руската ера.

Литвиненко избяга от Русия във Англия шест години преди да бъде токсичен.
АЛЕКСАНДЪР ПЕРЕПИЛИЧНИ
44-годишният руснак беше открит мъртъв покрай първокласния си дом в безценен затворен парцел отвън Лондон, откакто излязъл да потича през ноември 2012 година

Александър Перепилични потърси леговище във Англия през 2009 година, откакто оказа помощ на швейцарско следствие на съветска скица за пране на пари. Внезапната му гибел породи догатки, че може да е бил погубен.

Британската полиция изключи версията за насилствена гибел макар съмненията, че той може да е бил погубен с рядка отрова. По време на чуване преди следствието стана ясно, че в стомаха му са открити следи от рядка и смъртоносна отрова от растението гелсемиум.

Преди това Перепилични е бил изял огромна порция чорба, съдържаща киселец, известно съветско ядене. Русия отхвърли да е забъркана.
ВИКТОР ЮШЧЕНКО
Виктор Юшченко, украински опозиционен водач, беше токсичен по време на  президентската изборна акция през 2004 година, в която той се кандидатира с прозападна листа против промосковския министър председател Виктор Янукович.

Според думите му, е бил токсичен, до момента в който е вечерял отвън Киев със чиновници от украинските служби за сигурност. Русия отхвърли да е забъркана.

Установено е, че в тялото му съдържа 1000 пъти повече диоксин от естественото. Лицето и тялото му бяха обезобразени в резултат на отравянето и той претърпя десетки интервенции по-късно.

Юшченко завоюва президентския пост при наново гласоподаване, откакто Върховният съд на Украйна анулира резултатите, обявяващи Янукович за победител на фона на уличните митинги, наречени „ Оранжевата гражданска война “.
АННА ПОЛИТКОВСКАЯ
Анна Политковская, журналистка, която правеше репортажи за нарушавания на човешките права, беше убита пред жилището си в Москва на 7 октомври 2006 година, откакто се върнала вкъщи от супермаркета. Убийството на Политковская, 48-годишна майка на две деца, предизвика митинги на Запад и акцентира опасенията за сигурността на репортерите, работещи в Русия.
ПАВЕЛ АНТОНОВ
На 25-и декември 2022г. 65-годишният Павел Антов, член на районния парламент на Владимирска област от партията „ Единна Русия “ и създател на огромната компания за месо и салами „ Владимирски стандарт “, падна от прозореца на хотел в индийския щат Одиша. Според известия в медиите е допустимо да става дума за самоубийство. Руските медии напомнят, че след избирането си за народен представител Антов оглавява класацията на „ Форбс “ за най-богатите държавни чиновници в Русия.

През юни 2022-а година Антов написа пост в обществените мрежи, в който разкритикува войната на Русия против Украйна и въздушните удари по Киев. По-късно той промени обявата си, като написа, че това било „ злощастно неразбирателство “ и „ техническа неточност ”.

Според известия в съветските медии Антов е отпътувал за Индия, съпроводен от трима другари, с цел да отпразнува 65-ия си рожден ден. Два дни преди гибелта му един от приятелите на депутата е открит мъртъв в хотела, в който били отседнали.
РАВИЛ МАГАНОВ И АЛЕКСАНДЪР СУБОТИН
През септември 2022г. в Москва умря Равил Маганов, началник на съвета на шефовете на петролната компания „ Лукойл “. Той падна през прозореца на болничното заведение, в която се лекувал. Според една от версиите повода за гибелта е самоубийство. Руски медии оповестяват, че Маганов е бил диагностициран с меланхолия, макар че е бил в болничното заведение поради сърдечни проблеми.

А през май 2022г.  някогашният топ управител на „ Лукойл “, милиардерът Александър Суботин, бе открит мъртъв в Митищи. Руският следствен комитет заяви, че повода е остра сърдечна непълнота. Медиите пък оповестяват, че 43-годишният Суботин е умрял по време на сеанс с шамани.
ЛЕОНИД ШУЛМАН, АЛЕКСАНДЪР ТЮЛЯКОВ И ЮРИЙ ВОРОНОВ
Няколко мистериозни смъртни случая, в това число самоубийства, има и измежду висшите ръководители на „ Газпром “ и близки до тях хора. В края на януари 2022-а година, още преди Русия да нахлуе в Украйна, се самоуби Леонид Шулман, 60-годишен топ управител в „ Газпром инвест “. Според известия в съветските медии окървавеното тяло с дълбоки прободни рани е лежало на пода в банята, а до него е открит нож. Полицията намира и записка, в която Шулман се оплаква от непоносима болежка. Съдържанието ѝ остава загадка.

На 25-и февруари 2022г. Александър Тюляков, заместник-директор на Единния счетоводен център на „ Газпром “ (касата на компанията), бе открит обесен в жилището си в Санкт Петербург.

На пети юли 2022г. в Ленинградска област бе открит мъртъв Юрий Воронов, общоприет шеф на транспортната и логистична компания „ Astra-Shipping “. Според известия в медиите компанията на Воронов е профилирана, наред с другото, в осъществяването на контракти на „ Газпром “ в Арктика. Воронов е открит в басейна на дома си с огнестрелна рана в главата.
ВЛАДИСЛАВ АВАЕВ
На 18-и април 2022г. полицията откри телата на някогашния вицепрезидент на „ Газпромбанк “ и милионер Владислав Аваев, брачната половинка му и 13-годишната им щерка в апартамент в Москва. Приоритетната версия на следствието е, че Аваев е умъртвил околните си и по-късно е протегнал ръка на живота си.
ВАСИЛИЙ МЕЛНИКОВ
Мнозина виждат паралели сред гибелта на Владислав Аваев и тази на Василий Мелников, милиардер и началник на „ МедСтом “ – огромна съветска компания, обвързвана с най-съвременните технологии в медицината, на 24-и март 2022г. Той, брачната половинка му Галина и двамата им дребни синове са открити мъртви с прободни рани в апартамент в Нижни Новгород. Според съветския „ Комерсант “ следователите преглеждат опцията Мелников да е умъртвил фамилията си и по-късно да се е самоубил, само че родственици и съседи не имат вяра на тази версия, като показват, че фамилията е било в положителни връзки.
СЕРГЕЙ ПРОТОСЕНЯ
На 19-и април в испанския Лорет де Мар полицията откри три натрупа – на съветския олигарх Сергей Протосеня, брачната половинка му и щерка му. Твърди се, че Протосеня е умъртвил жена си и щерка с нож, а след това се е обесил в градината на фамилната вила. Не е изключено обаче да става дума за тройно ликвидиране, а гибелта на главата на фамилията да е била оповестена за самоубийство.
МИХАИЛ УОТФОРД
В началото на март роденият в Украйна съветски петролен и газов магнат Михаил Уотфорд бе открит обесен в гаража на дома си в английския град Съри. Според съветското издание „ Фокус “ той е натрупал благосъстоянието си от добива на петрол и газ. В началото на 2000-те години той емигрира във Англия, трансформира поданството и името си и се заема с недвижими парцели.

Според израелското издание „ Курсор “ малко преди гибелта си Уотфорд признал пред другари, че се опасява от листата на Путин за отплата, „ в който е попаднал две години по-рано “.

*Източници: „ Ройтерс “, Томас Лачан и Наталия Позднякова ().

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР