Шефът на ООН по ядрената енергетика предупреди, че най-голямата атомна

...
Шефът на ООН по ядрената енергетика предупреди, че най-голямата атомна
Коментари Харесай

Шефът на ООН алармира за критична ситуация в Запорожката АЕЦ

Шефът на Организация на обединените нации по нуклеарната енергетика предизвести, че най-голямата атомна електроцентрала в Украйна " е изцяло отвън надзор ", осведоми Асошиейтед прес. Той насочи незабавен апел към Русия и Украйна бързо да разрешат на специалисти да посетят обширния комплекс, с цел да стабилизират обстановката и да избегнат нуклеарна повреда.
Прочетете още
Рафаел Гроси, общоприет шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ), сподели в изявление за Асошиейтед прес, че обстановката става все по-опасна всеки ден в завода Запорожие в югоизточния град Енерходар, който съветските войски превзеха при започване на март, скоро след нахлуването им в Украйна на 24 февруари.

" Всички правила на нуклеарна сигурност са били нарушени " в централата, сподели той. " Залогът е извънредно сериозен, извънредно тежък и рисков ", съобщи той.

Гроси цитира доста нарушавания на сигурността на централата, добавяйки, че тя е " на място, където се води дейна война ", покрай територия, следена от Русия. Физическата целокупност на централата не е била спазена, уточни той, цитирайки обстрела при започване на войната, когато тя беше завладяна, и продължаваща информация от Украйна и Русия, които се упрекват взаимно в офанзиви против Запорожие.

Съществува " парадоксална обстановка ", в която централата се управлява от Русия, само че нейният украински личен състав продължава да ръководи нейните нуклеарни интервенции, което води до неизбежни моменти на търкания и хипотетично принуждение, сподели той. Въпреки че МААЕ има известни контакти с личния състав, те са " неправилни " и " накъсани ", сподели той.

Гроси съобщи, че веригата за доставки на съоръжение и аварийни елементи е била прекратена, " тъй че не сме сигурни, че заводът получава всичко, от което се нуждае ". МААЕ също би трябвало да извърши доста значими инспекции, с цел да подсигурява, че нуклеарният материал е предпазен, " а има доста нуклеарен материал, който би трябвало да бъде инспектиран ", сподели той.

" Когато съберете всичко това, имате азбучник от неща, които в никакъв случай не би трябвало да се случват в нито едно нуклеарно оборудване ", сподели Гроси. " И ето за какво аз упорствам от първия ден, че би трябвало да можем да отидем там, с цел да правим тази оценка на сигурността и сигурността, да правим ремонта и да помогнем, както към този момент направихме в Чернобил. "

Руското завладяване на Запорожие възобнови опасенията, че най-големият от 15-те нуклеарни реактора на Украйна може да бъде развален, предизвиквайки друга изключителна обстановка като повредата в Чернобил през 1986 година, най-лошата нуклеарна злополука в света, която се случи на към 110 километрасеверно от столицата Киев.

МААЕ би трябвало да отиде в Запорожие, както направи в Чернобил, с цел да откри обстоятелствата какво в действителност се случва там, да извърши ремонт и инспекции и " да предотврати нуклеарна повреда ", сподели Гроси.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР