Шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник, че мащабният

...
Шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник, че мащабният
Коментари Харесай

Столтенберг: Военното учение на НАТО Defender Europe 2020 не е насочено към Русия

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в понеделник, че огромният трансфер на американски и съюзнически войски в Източна Европа като част от военно обучение не е ориентиран към Русия, заяви Агенция Франс Прес.

Около 37 000 бойци от 18 страни би трябвало да вземат участие в провежданото от Съединени американски щати обучение, наречено Defender Europe 2020.

Това е “най-голямото разполагане на американски войски в Европа за повече от 25 години ”, съобщи Столтенберг за Агенция Франс Прес. Учението “показва мощната ангажираност на Съединени американски щати към НАТО и към свободата и сигурността на Европа ”, добави той.

Учението ще се организира през май и юни, основно в Германия, Полша и Балтийските страни. Съединени американски щати ще предислоцират 20 000 бойци в Европа през идващите месеци.

“Defender Europe не е ориентиран против която и да е съответна страна ”, сподели Столтенберг. “Това отбранително обучение показва способността за бързо напредване на огромна мощ от Съединените щати към Европа, с цел да помогне за отбрана на други съдружници от НАТО, в случай че е належащо ”, сподели още генералният секретар на Алианса.

Учението идва на фона на подозренията дали Съединени американски щати към момента са подготвени да пазят Европа. След встъпването си в служба американският президент Доналд Тръмп в началото дефинира НАТО като “остарял ”. Но откакто Германия и другите европейски членове дадоха обещание по-големи разноски за защита, Тръмп удостовери още веднъж своя ангажимент към съюза.

НАТО се ускори след анексирането на Кримския полуостров от 2014 година, подхранен страховете измежду източните членки на НАТО. Оттогава алиансът доста ускори наличието си в Източна Европа и построи способността за бързо разполагане на войски при положение на спор.

Представител на НАТО съобщи, че няма какво да се чете във обстоятелството, че учението се организира по време на честванията на 75-годишнината в Москва от успеха на Русия над нацистка Германия на 9 май. “Учението ще се организира от февруари до юни ”, съобщи служителят на организацията. “Това е времето, когато всяка година се организират доста военни учения. ”

Столтенберг уточни, че Съединени американски щати са уведомили Русия и другите членове на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за обучение в сходство с насоките по такива въпроси. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР