Шефът на ФБР Кристофър Рей заяви, че бюрото приема констатациите

...
Шефът на ФБР Кристофър Рей заяви, че бюрото приема констатациите
Коментари Харесай

Затягат контрола във ФБР след критичен доклад

Шефът на ФБР Кристофър Рей съобщи, че бюрото приема констатациите в отчета на основния контрольор на министерството на правораздаването на Съединени американски щати Майкъл Хороуиц по отношение на държанието на службата по време на следствието за имейлите на някогашния кандидат-президент Хилари Клинтън. Той добави, че при всевъзможни нарушавания на сътрудниците ще се търси отговорност, съобщи Ройтерс.
На брифинг Рей сподели, че приема отчета на основния контрольор, само че акцентира, че не счита, че следствието на бюрото е било повлияно от политически пристрастия.
"В отчета фактически се установи правене на неправилни преценки, нарушавания и даже занемаряване на политиката на бюрото, както и взимане на решения, които разполагайки с преимуществото да погледнем на тях от дистанцията на времето - не са били най-правилните ", сподели Рей.
Фокусът на отчета на основния контрольор е върху обществените изявления на някогашния началник на ФБР Джеймс Коми за потреблението от Клинтън на частен сървър за имейли, вместо този на Държавния департамент, до момента в който е била държавен секретар.
През октомври 2016 година Коми изпрати писмо до Конгреса, в което разгласи, че следствието против Клинтън се възобновява, тъй като са били открити нови имейли - нещо, което съгласно Клинтън е асъдействало за загубата й на изборите. Два дни преди изборите на 8 ноември Коми съобщи, че ФБР не е разкрило никакви доказателства за закононарушение в новите имейли.
Шефът на акцията на Клинтън Джон Подеста съобщи пред Ройтерс, че "докладът без подозрение демонстрира ", че Коми е постъпил незаслужено към Клинтън, като е оповестил вести към следствието в разгара на предизборната акция, а в това време не е оповестил съществуването на следствието за интервенция на Русия, което почнало в края на юли 2016 година
След като заключенията от отчета бяха оповестени, Коми разгласява публикация в "Ню Йорк таймс ".
"През 2016 година екипът ми се сблъска с изключителна обстановка - нещо като наводняване, което се случваведнъж на 500 години - без никакви потребни разновидности и изправяйки ме пред едни от най-трудните решения, които в миналото ми се е налагало да взимам ", написа той.
В отчета се споделя, че когато малко преди изборите през 2016 година е оповестил, че възобновява следствието против Клинтън, Коми е позволил "сериозна неточност в преценката си ", само че че в дейностите му не личат политически пристрастия за да се повлияе на изборите; не се оспорва и решението на Коми да не се повдигат обвинявания на Клинтън.
Докладът на Хороуиц е мощно сериозен към двама чиновници на ФБР, Питър Стързок и Лиза Пейдж, които си разменили мощно политизирани имейли. Според отчета това е хвърлило сянка на подозрение върху ФБР и е основало чувство за пристрастност.
Пейдж написа на Стързок: "Тръмп в никакъв случай няма да стане президент, нали по този начин? Нали! " А той й дава отговор: "Не. Няма. Ще го предотвратим. "
В отчета бюрото е подложено на критика и че има едномесечно закъснение сред момента през септември 2016 година (26 септември), когато били открити новите имейли на Клинтън, за които тя употребила частен сървър, и момента в края на октомври, когато ФБР най-сетне получило правосъдна заповед да ги прегледа за нови доказателства, а изборите към този момент наближавали.
"Бездействието на ФБР е криело евентуален риск от съществени последици ", се споделя в отчета. Там се отбелязва, че няма никакви безапелационни доводи, които да обяснят забавянето.
Добавя се, че основният контрольор показва мощно безпокойствие поради решението следствието за интервенция на Русия в изборите да се приоритизира за сметка на продължаването на следствието за имейлите на Клинтън, в случай че са били открити новите имейли.
Адвокатът на Стързок съобщи, че в отчета има някои неправилни изводи и че няма никакви доказателства политическите възгледи на клиента му да са повлияли на следствието за Клинтън.
Пейдж е напуснала ФБР при започване на май тази година.
Рей съобщи, че някои от посочените в отчета дейности са отнесени към дисциплинарния отдел на ФБР, само че не пожела да посочи какъв брой чиновници може да бъдат осъдени.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР