В четвъртък (16 май) започва двудневната визита на Владимир Путин

...
В четвъртък (16 май) започва двудневната визита на Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин ще опита да изкопчи от Си Цзинпин сделка за газопровода "Силата на Сибир 2" и подкрепа за войната

В четвъртък (16 май) стартира двудневната аудиенция на Владимир Путин в Китай,  която ще е първото пътешестване отвън Русия след встъпването му в служба преди броени дни. Анализаторите деликатно наблюдават развиването на връзките сред водачите на двете страни, които към този момент не един път демонстрираха другарството си.
 
CNBC отбелязва, че при своето пътешестване Путин ще изиска три неща от своя китайски сътрудник Си Дзинпин - договорка за " Силата на Сибир 2 ", опцията Русия да употребява китайски юани при търговията си с останалия свят и поддръжка за войната.
 
От години Русия работи за реализация на плана за разширение на газопровода, по който тече газ от находищата в Сибир. До този миг обаче Москва се затруднява да откри финансиране на строителството, а след въвеждането на глобите на Запада върху доставките на технологии и съоръжение за енергийния бранш е под въпрос дали механически може да извърши строителството сама.
 
До този миг няма никакви индикации от страна на Пекин, че ще влага в газопровода. Преди година, по време на визитата на Си в Москва, двете страни не подписаха съглашение, макар че имаше такива упования. Вместо това Китай отпусна финансиране за конкурентен план на Туркменистан с потенциал 30 милиарда куб. метра газ годишно.
 
По проект по " Силата на Сибир 2 " ще текат 50 милиарда куб. метра и въпреки и да е считан за един от източниците за диверсификация на пазарите за " Газпром ", той е извънредно непълен да замести загубата на европейските пазари. Още повече, че съгласно оценки на разнообразни наблюдаващи продажбите са със обилни отстъпки в цената, получени точно поради съветските очаквания " Силата на Сибир " да тръгне.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР