Шансовете Има такъв народ да прокара свой кабинет вече изглеждат

...
Шансовете Има такъв народ да прокара свой кабинет вече изглеждат
Коментари Харесай

БСП с ултиматум към Слави: Подкрепа за кабинета, но без Петъ...

Шансовете " ИТН " да прокара собствен кабинет към този момент наподобяват напълно химерни след нов ултиматум. Постави го Българска социалистическа партия два дни преди предстоящото гласоподаване в сряда.

Има Такъв Народ би трябвало да отдръпна претендента си за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев, с цел да получи поддръжката ни за държавното управление. Това разгласи водачът на социалистите Корнелия Нинова след изключително съвещание на Изпълнителното бюро и управлението на парламентарната група.

След изборите декларирахме своята кардинална позиция за това, че би трябвало да има работещ парламент и постоянно държавно управление. Уважихме първата политическа мощ - Има Такъв Народ, и започнахме договаряния за най-важното за нас - по политиките, сподели Нинова. Напомни, че са разговаряли по 5 целта. И благодаря на Има Такъв Народ - и те извървяха сложен път от това да не желаят диалози до писмения документ за задължения и политики, който те ни изпратиха, изясни Нинова.

После сподели изпратения и подписан от хората на Слави документ с задължения по целите на бъдещото държавно управление.

Изразяваме задоволеност, че в него залегнаха всички оферти, които направихме. Включително корекциите, които Народно събрание направи, добави лидерката на Българска социалистическа партия. И разгласи, че първата стъпка за това какво ще прави едно бъдещо държавно управление - да има писмен документ, е извървяна сполучливо.

Винаги, през цялото време, сме заявявали, че съставът на Министерски съвет е отговорност на мандатоносителя, и сме уважавали правото им те да оферират държавното управление. Отново заявяваме - ние министри не предлагаме, не се пазарим за места и постове, добави Нинова. Но посочи, че изказването на претендента за вицепремиер и министър на вътрешните работи Питър Илиев от сутринта е смущаващо за Българска социалистическа партия.

Ръководството на Българска социалистическа партия ще направи предложение до Националния съвет, който дефинитивно да реши каква да бъде позицията на партията.

Продължаваме да стоим зад ограниченията, които са 57 съответни ограничения, множеството от които са наши политики. Продължаваме да стоим за поддръжка за политики, само че бихме желали, без това да е натрапчиво и без да оказваме напън, Има Такъв Народ да премисли решението си за претендента си за вицепремиер и вътрешен министър, изясни Нинова.

Ще изчакаме и тяхната реакция, и Националният съвет ще реши на следващия ден, преди гласуването, добави водачът на Столетницата.

Тя описа, че Илиев е съветвал Българска социалистическа партия по 2-3 конституционни тъжби като правист, по които алените са спечелили. Има положителни качества, само че има разлика сред това да си добър правист и претендент за вицепремиер и министър на вътрешните работи. И днешното му изявление е смущаващо за нас, показвам се в най-лека форма, изясни Нинова.

Не си сменяме позицията по отношение на решенията на другите партии, настоя обаче ръководителят на Българска социалистическа партия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР