Шампионът и лидер в класирането Лудогорец завърши пръв от всички

...
Шампионът и лидер в класирането Лудогорец завърши пръв от всички
Коментари Харесай

Промяната в Лудогорец е факт

Шампионът и водач в класирането Лудогорец приключи пръв от всички своя зимен лагер. И това е обикновено, тъй като формалните мачове на " орлите " стартират още на 11 февруари, когато в Разград за Купата на България гостува втородивизионният Спортист (Своге).

Гледайки детайлно подготовката на Лудогорец и всички дейности на новия треньор Валдас Дамбраускас, несъмнено можем да кажем, че напролет ни чака един трогателен, чисто игрово тим. В 5 зимни контроли " орлите " вкараха 10 гола, само че и позволиха 7. Това значи, че тимът прави своята работа в офанзива, бележейки приблизително по 2 попадения на мач, само че пристрастен в нападателния жанр, който изповядва Дамбраускас, позволява и доста рискове пред своята врата. От видяното на лагера в Анталия, можем да кажем, че този отбор наподобява на оня, воден на два пъти от Георги Дерменджиев (от 2014 до 2015 година и от 2015 до 2017 г.). Не приказваме като мощ на тима, довела до невероятни резултати, а като игрово държание. Особено впечатляващо бе представянето против украинските грандове Шахтьор Донецк и Динамо Киев. Да, знаем че това са единствено контроли. Че е рано за заключения и че треньорите вършат разнообразни опити в тези спаринги. Но " орлите " надиграха и двата мегамилионни противници, които идват от Шампионската лига, а на пролет ще играят в Лига Европа.
 Дамбраускас: По време на лагера прогресирахме
Дамбраускас: По време на лагера прогресирахме

" Изпълнихме дилемите си "

Сякаш след решителното 1:1 с Ференцварош в Разград през декември 2019 година, Лудогорец по този начин и не изигра един запаметяващ се мач против мощен интернационален противник. При Павел Върба по време на зимната подготовка бяха записани единствено две победи от шест мача - над Висла Плоцк и Кайрат. Сега Лудогорец победи три пъти от пет контроли, като включително влиза триумф над Динамо Киев. А настрана представянето при ремито с Шахтьор бе с усет на триумф. Загубата е ясна - 1:2 от съветския втородивизионен Акрон. В този мач обаче Валдас Дамбраукас пусна четирима гении от школата, а присъединяване в срещата не записаха предстоящите титуляри Ренан, Са, Вердон, Недялков, Сантана, Дяков, Текпетей, Десподов и Кешерю. Ляво крило бе младокът Димитър Илиев (по хипотеза ляв бранител), а десен - Сисиньо. Тези обстоятелства споделят много неща по отношение на това проваляне.
 Терзиев: В контролите се представихме добре
Терзиев: В контролите се представихме добре

" Направихме един добър лагер "

След последния мач с Динамо Тбилиси, Дамбраускас разгласи, че е обезпокоен от непрекъснатото допускане на първи гол. И в действителност - в четири от петте срещи Лудогорец изоставаше в резултата. Срещу Шахтьор и грузинския първенец - в 4-ата и 2-ата минути, а против Динамо Киев и Акрон, головете бяха позволени в една и съща минута - 23-ата. Литовският ментор на " орлите " подчертава, че в случай че и в шампионата Лудогорец позволява голове с такава лекост, ще има съществени проблеми.

Няма по какъв начин да не кажем и няколко думи за самите изявленията на Дамбраускас след мачовете. 65% от времето той приказва за футбол, и то в елементи. Говори се за преса, за заходи на бековете, за преливане, за изнасяне на топката. За работа в офанзива, за дейности в отбрана. И като че ли до момента в който литовецът не направи своя разбор за дадения мач, не е подготвен да чуе идващия въпрос. Именно това липсва на доста от българските треньори и поради това не е изненадващо, че ЦСКА, Левски, а и Лудогорец, са водени от непознати експерти. Защото очевидно из цяла Европа се работи доста и непрекъснато с фрагментите. А много от експертите у нас го карат на остарели лаври. С някои изключения, несъмнено.
 Валдас Дамбраускас се срещна с базата на Лудогорец
Валдас Дамбраускас се срещна с базата на Лудогорец

Разградчани възобновяват тренировки на 8 февруари

Дамбраукас може и да беше признат с някои запаси от почитателите на футбола у нас, тъй като той просто не е прочут на по-голямата част от тях. И в действителност - литовецът може и да не реализира нужните резултатите за равнището на Лудогорец. Няма никаква гаранция, че мощната подготовка ще даде нужните позитиви в формалните срещи. Но младият експерт има топки, футболно казано, откакто с лекост зачерта двама от титаните в " зелено " - Владислав Стоянов и Козмин Моци. Първият не записа и минута на лагера, до момента в който румънецът изигра едвам 70 минути и то в контролата с Акрон Толиати, където бяха пуснати запасите. Друг от ветераните - Драгош Григоре, също последователно излиза от състава. Ясно е, че в сърцето на отбраната ще работят летните попълнения Жосуе Са и Вердон. Ще се постави завършек на непрекъснатото въртене на реализатори. Отляво безалтернативен е Антон Недялков, до момента в който отдясно несъмнено ще има борба сред Жордан Икоко и Сисиньо, която за момента се печели с малко от африканеца.
 Официално: Лудогорец разгласи привличането на Пиерос Сотириу
Официално: Лудогорец разгласи привличането на Пиерос Сотириу

" Орлите " се снабдиха с стремежи централен нападател

Любопитни са нещата в халфовата линия. Там да вземем за пример различен от ветераните - Светослав Дяков, дърпа с едни гърди пред Стефан Баджи за сътрудник на Алекс Сантана. Сякаш обаче Абел Анисе отпада от уравнението, най-малко за огромните мачове. И това решение има аргумент, тъй като мадагаскарецът по този начин и не съумя да си върне формата отпреди тежката травма, която го извади за дълго от строя. Видимо е, че титулярен плеймейкър ще е Каули Оливейра, които дружно с Кирил Десподов са двамата най-силни футболисти в подготовката на " орлите ". За разлика от Павел Върба, а и от Станислав Генчев, Дамбраускас разчита на така наречен обърнати крила. Играещият с десен крайник Кирил Десподов работи предпочитано отляво, до момента в който левичарят Бърнард Текпетей, преборил Мавис Чибота за титулярно място, е дясно крило.

С идването на Пиерос Сотириу, Клаудиу Кешеру към този момент ще има сериозна конкуренция, а и треньорът ще има повече варианти в офанзива. Тепърва във форма ще навлизат и възстановяващите се след тежки травми Вандерсон и Ихинио Марин. Но това са сладки проблеми, както се споделя. Промяната в Разград е реалност, само че ще забележим до каква степен ще я докара Валдас Дамбраускас с този метод.
 Лудогорец 2 разгроми Локомотив (Горна Оряховица) с 4:0
Лудогорец 2 разгроми Локомотив (Горна Оряховица) с 4:0

Попаденията за " зелените " бяха дело на Цветослав Петров, Владислав Найденов, Станислав Вълчев и Кристиан Райчев
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР