Сгушено в планините Санта Лучия на централното крайбрежие на Калифорния

...
Сгушено в планините Санта Лучия на централното крайбрежие на Калифорния
Коментари Харесай

Замъка Хърст – пищното калифорнийско имение, построено от най-големия вестникарски магнат на 20-ти век

Сгушено в планините Санта Лучия на централното крайбрежие на Калифорния едно охолно имение, наречено замъка Хърст. Известен още като „ La Cuesta Encantada “ или „ Омагьосан рид “, обширният дом е издигнат от вестникарския магнат Уилям Рандолф Хърст сред 1919 и 1947 година

През 20-те и 30-те години на предишния век замъкът Хърст е хазаин на безчет празненства, на които участват някои от най-големите звезди на Стария Холивуд. Нещо повече, Уилям Рандолф Хърст и неговият първокласен дом даже въодушевяват известния филм на Орсън Уелс от 1941 година „ Гражданинът Кейн “.

Хърст е живял в замъка със брачната половинка си – и по-късно с любовницата си – по време на строителството му, само че в последна сметка е заставен да го изостави през 1947 година, когато здравето му се утежнява. След гибелта му през 1951 година, замъкът Хърст е дарен на щата Калифорния и през днешния ден е Калифорнийски щатски парк и исторически монумент.

 Hearst Castle panorama

Уилям Рандолф Хърст е привикнал с грандиозни прояви на благосъстояние – татко му Джордж Хърст е печели милиони по време на златната тресчица в Калифорния. Според формалния уеб страница на замъка, по-късно Джордж употребява тези пари, с цел да купи 40 000 акра земя сред Сан Франциско и Лос Анджелис.

Като дете Уилям постоянно посещава тази земята, която тогава се назовава „ Камп Хил “, със фамилията си. Според PBS те яздят коне, вървят на лов и спят в изцяло обзаведени палатки в парцела.

След като Джордж Хърст умира през 1891 година, а брачната половинка му Фийби през 1919 година, Уилям наследява земята. Той също по този начин наследява и западналия вестник на татко си, The San Francisco Examiner, и скоро го трансформира в сполучлив бизнес. До 30-те години на предишния век Хърст към този момент оглавява медийна империя, която се състои от десетки вестници, списания, малките екрани и фотослужби, кинохроники, радиостанции и кино студия.

През 1919 година Хърст към този момент е на път към триумфа и взема решение да построи дом в парцела в Сан Симеон, който толкоз доста е обичал като дете. За задачата закупува близките земи и получава имот от 250 000 акра. Първоначално има намерение да направи просто бунгало и се обръща към проектант Джулия Морган, с цел да му помогне да проектира своето безшумно бягство в Калифорния.

Морган е първата жена, приключила инженерство в Калифорнийския държавен университет, а също по този начин учи и архитектура в фамозния Ecole des Beaux-Arts в Париж. Когато Хърст се свързва с нея за първи път през 1919 година, й споделя: „ Г-це Морган, уморихме се да лагеруваме навън в ранчото в Сан Симеон и бих желал да построя нещо малко. “

 Another room in Hearst Castle 1

Замъкът се състои от една съществена къща – „ Каса Гранде “ в средиземноморски жанр – и три вили за посетители, всяка от които е по-голяма от междинния американски дом. Каса Гранде се простира на зашеметяващите 6363 квадратни метра. Което е по-голямо от Белия дом.

Общо четирите къщи имат 165 стаи. В допълнение към своите 38 спални и 42 бани, Каса Гранде разполага с билярдна зала, спектакъл, библиотека и даже личен салон за хубост. Около постройките има 123 акра буйни, поддържани градини, алеи и тераси.

Има и открит басейн Нептун, който е заобиколен от реконструкции на римски храмове. Междувременно вътре има различен басейн, чието създаване лишава години.

Според CNN на строителите са били нужни 5 години, с цел да завършат плочките на вътрешния басейн, който е планиран да наподобява като антични римски бани.

Басейните, градините и луксозните стаи са впечатляващи, да, само че една от най-ценните елементи на замъка Хърст е неговото изкуство – Уилям желае част от имението му да служи като изложба за неговата обширна сбирка от творби на изкуството.

Някои основни художествени предмети са древноегипетски статуи, картина от 17-ти век на испанския художник Бартоломе Перес де ла Дехеса и таван от 15-ти век от замък в Испания. Хърст даже окачва два гоблена от известната поредност „ Ловът на еднорога “ в билярдната зала.

Всеки подробност в дома има за цел да впечатлява – което може би е повода скоро да се трансформира в горещо място за най-големите празненства в Холивуд.

 Marion Davies Argentinean Magazine AD

Марион Дейвис

Малко преди Уилям да стартира да строи собствен персонален замък, той стартира спекулация с младата актриса Марион Дейвис. Скоро двамата стартират да провеждат празненства за огромни звезди в имението си.

„ Имаше остаряла сентенция в Холивуд, че има две групи звезди “, споделя един път екскурзоводът на замъка Хърст, Джим Алън. „ Тези, които са били в замъка Хърст и тези, които споделят, че са били в замъка Хърст. “

Както оповестява Far Out Magazine, на празненствата се виждат някои от най-любимите звезди на Стария Холивуд: Чарли Чаплин, Кари Грант, Грета Гарбо, Бъстър Кийтън и братята Маркс.

Гостите идват по въздух на частната писта на замъка за празненствата, както и за специфични кино прожекции. Когато не пият или излежавали край басейна, те изследват големия парцел или посещават частната зоологическа градина, най-голямата по рода си в света по това време.

Не всички обаче са толкоз впечатлени от Хърст, колкото холивудските му другари.

Един от видните му посетители, Уинстън Чърчил, го разказва като „ съществено, просто дете – без подозрение с противен манталитет – играещо си с най-скъпите играчки. “

Всъщност Хърст става толкоз прочут със своите обилни празненства и метод на живот, че артистът и режисьор Орсън Уелс взема решение да сътвори един от най-известните си герои по облик на вестникарския магнат.

Промоционална фотография на „ Гражданинът Кейн “

Класическият филм излиза през 1941 година и мнозина споделят, че това е пикът на Орсън Уелс. Той съставлява язвителна ирония към благосъстоянието на завладяващия медиен магнат Чарлз Фостър Кейн и е ясно, че е основан на живота на Хърст. Кейн даже има свое лично обстойно имение, наречено Ксанаду, огледало изображение на замъка Хърст.

Уилям няколко пъти се пробва да спре продукцията на кино лентата – стартира да разгласява дребни персонални офанзиви против Орсън Уелс и даже не разрешава рекламите на „ Гражданинът Кейн “ във всички свои изявления. Но явно се проваля. И до ден сегашен „ Гражданинът Кейн “ се счита за едно от най-големите достижения на киното.

За страдание на магната купонджия, филмът е последното усещане, което мнозина ще имат за него. След като губи доста количествот от благосъстоянието си по време на Голямата меланхолия, празненствата в замъка Хърст замират и той би трябвало да затвори частния си зоопарк и да спре строителството, оставяйки елементи от имението незавършени.

Заедно и Марион напущат замъка за финален път през 1947 година, когато здравето му стартира да се утежнява и би трябвало да бъде по-близо до болница. Съобщава се, че, до момента в който се отдалечават от имението той стартира да плаче. Дейвис му споделя: „ Ще се върнем, Уилям, ще видиш. “ Но в никакъв случай не го вършат. Хърст умира 4 години по-късно и през днешния ден замъкът служи единствено като увещание за неговото скандално благосъстояние и лукс.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР