СГС определи мярка “задържане под стража на 34-годишния Калоян К.,

...
СГС определи мярка “задържане под стража на 34-годишния Калоян К.,
Коментари Харесай

СГС остави в ареста задържания за убийството на жена, намерена в багажник

СГС дефинира мярка “задържане под стража ” на 34-годишния Калоян К., упрекнат за гибелта на 32-годишната Кристина Б., чийто тяло бе открито в багажник, предадеБГНЕС.

Обвинението е за това, че на 3 април в София на ул. „ Кукуш “ № 1 Калоян К. съзнателно е умъртвил 32-годишната Кристина Б., като създал два изстрела с огнестрелно оръжие.

Софийски градски съд посочи, че са налице са всички предпоставки за взимане на мярката за неотклонение. Престъплението е тежко и се планува и тежко наказване – отнемане от независимост 15-20 година или пожизнен живот. Налице са голям брой доказателства в поддръжка на обвиняването, разпитани са голям брой очевидци, част от които сътрудници, другари и близки на убитата, от които се открива предисторията в техните връзки. Установява се също по този начин, че тя е имала мотив и се е обърнала за подпомагане към Неправителствени организации за превъзмогване на споровете сред нея и обвинения, защото се е чувствала съществено застрашена от него. Съществени доказателства в поддръжка на обвиняването се съдържат в думите на свидетелката Йорданка Сотирова, същата е разпитана неколкократно, като в началото е показала една съкратена версия на случилото се, като при следващ неин разпит е съобщила спомагателни условия, които се удостоверяват от останалите събрани доказателства. От тези показания се открива, че подсъдимият е имал достъп до нейното служебно оръжие, че откакто тя се е върнала в дома му е била накарана от него да занесе на работното си място това оръжие, след което същото е било намерено там при осъщественото изземване. От показанията на Йорданка Сотирова се открива също по този начин, че обвиненият е подхванал голям брой дейности за укриване на следи от осъщественото закононарушение, като ѝ е разпоредил да изпере облеклата, които да изхвърли на разнообразни места за по-голяма сигурност. От приложената по делото експертна информация се открива, че гилзата от жълт метал, открита в автомобила на потърпевшата, е била изстреляна с предоставеното за проучване револвер Макаров, който е бил укрит при осъщественото претършуване и изземване в поделението, в което е била военнослужещ свидетелката Трендафилова и с което е било осъществено убийството. Това се открива и от друга информация по делото, съгласно заключението на която за спусъка на револвера е открита примес от клетъчен материал, част от който произлиза потърпевшата Кристина Б., а друга от обвиненият Калоян К. Тези доказателства са изцяло задоволителни, че обвиненият е направил закононарушението, за което е притеглен под наказателна отговорност. Има действителна заплаха от осъществяване на друго закононарушение, в случай че обвиненият не бъде арестуван под стража. Обвиняемият е бил осъждан за тенденциозен палеж и за закана с ликвидиране. Този факт както и откритото събитие, че се е опитал да се талони от наказателни гонене посредством укриване на доказателства и уговаряне на очевидци, за предоставяне на индикатори, с които да построи свое оправдание го слага в графата лица с висока социална заплаха. Съдът приема, че освен това състояние единствената мярка за неотклонение е задържане под стража. В епикризата, предоставена от отбраната на обвинения, не се открива здравословното му положение да е несъвместимо с изискванията на следствения арест, споделят от Софийски градски съд.

Обвиненият изиска по-лека мярка, с цел да се съвземе, да се опита да почисти името си, както и да прекара време със своите родители. „ Когато ме извикаха в районното отидох, по-късно отидох в Столична дирекция на вътрешните работи, не съм оказал опозиция, желая единствено да си изчистя името ”, сподели още обвиненият.

СГП изиска най-тежката мярка за обвиненият. „ Бащата на убитата, съобщи, че щерка му е излязла от работа към 16:45 ч., с цел да реалокира автомобила си. В 16:50 ч. телефонът ѝ е бил изключен, тя не се е прибрала у дома - заради това е оповестена за търсене. Намерен е персоналният автомобил на Благоева в квартал “Захарна фабрика ”. Около 20:40 ч. е спрян на бул. „ Ломско шосе “ обвиненият Калоян К., за инспекция, който е пътувал с Йорданка Сотирова, двамата са отведени на разпит. По-късно са разпитани родителите на Кристина Б., от които е станало ясно, че тя е имала интимна връзка с обвиненият Калоян К., който я е заплашвал, че ще я убие в случай че се разделят. Кристина Б. е потърсила помощ от неправителствена организация “Анимус ” на 17 март 2023 година срещнала се с психолог по отношение на оказване на подпомагане. Калоян К. изискал на 1 и 2 март от очевидецът Г. Трендафилов да го закара в Орландовци, където живее потърпевшата, само че това не се случило. Обвиняемият отива на 3 април с колата си до сервиза на Трендафилов, до работата на Кристина, чакал я до нейния автомобил, тя се качила в 17:00 ч, той също се качил в колата. Тя пробвала да излезе от колата, само че той я е издърпал за косата. Той е възпроизвел два изстрела в региона на гърдите, мести тялото на пасажерското място, след което я трансферира в багажника. Изхвърля в резервоар облеклата си, очевидецът Йорданка Сотирова е удостоверила, че обвиненият Каймакчийски й е споделил да остави оръжието на раницата си, изхвърлял разнообразни неща в контейнери по нейни думи. Прокурорът посочи, че обвиненият съзнателно е умъртвил жертвата, като е възпроизвел два изстрела в гърдите на жертвата. Прокурорът акцентира, че обвиненият е двукратно осъждан, това е преднамерено ликвидиране, имало е налице предварителна подготовка. Той изиска най-тежката мярка за обвиненият Калоян К.

Защитата на Калоян К. посочи, че не са събрани доказателства, които да свързват обвиненият със гибелта на Кристина Б. Не е открито къде тъкмо е осъществено закононарушението, по какъв метод, в коя кола, както и липсват очевидци и очевидци на действието. Защитата изиска мярка “домашен арест ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР