Сформирана е работна група за установяване на механизъм за координиране

...
Сформирана е работна група за установяване на механизъм за координиране
Коментари Харесай

Разработва се система за управление на трафика на дронове у нас

Сформирана е работна група за определяне на механизъм за съгласуване на определянето на U-space въздушно пространство у нас. U-space е европейската система, която се създава за ръководство на безпилотния трафик с дронове-набор от характерни цифрови услуги и процедури, предопределени да обезпечат безвреден и ефикасен достъп на операторите на дронове до въздушното пространство.

Инициативата на вицепремиерa и министър на превоза и известията Христо Алексиев . Работната група е под управлението на заместител министър Николай Найденов и е образувана взаимно с Групово дело " Гражданска въздухоплавателна администрация ".
 Европейски Съюз ще развива пазара на дронове за търговски цели
Европейски Съюз ще развива пазара на дронове за търговски цели

Блокът планува и въвеждането на въздушни таксита

Въздушно пространство U-space е географска зона за дронове, избрана от всяка страна членка. Системата се внедрява последователно в цяла Европа заради възходящата нужда от услуги и технологии за ръководство на безпилотния трафик. Както при пилотираната авиация, операторите на дронове и доставчиците на U-space услуги ще би трябвало да съблюдават наредбите, избрани от EASA (European Union Aviation Safety Agency). Европейската регулаторна рамка и първите регламенти за U-space, признати от Европейската комисия през 2021 година, влизат в действие през януари 2023 година и имат за цел да насърчат съгласуван метод при внедряването на U-space, оповестиха от транспортното министерство.

С помощта на дронове богат да се правят картографиране, инфраструктурни инспекции, точно земеделие, доставка на артикули, електронна търговия и други. Целта на U-space е да се автоматизира ръководството на дроновете, което да разреши да се извършват огромен брои интервенции , доста от които - по едно и също време. Процесът би трябвало да бъде интегриран с настоящата система за ръководство на въздушното придвижване.

" Лукойл " преведе предплатено 90 млн. лева в хазната ни, похвали се Христо Алексиев

Той участва на показване на нова система за полетна информация без аналог в света

Първоначално ще се дефинират и обозначат въздушните пространства U-space. Услугите в U-space ще се дават от профилирани снабдители на обслужване. За разлика от обслужването на въздушното придвижване, където единствено един снабдител дава отговор за избран размер въздушно пространство, в U-space може да има голям брой снабдители, които да го обслужват.

Подготвен е Проект на Наредба за изискванията и реда за употреба на безпилотни летателни системи и надзора над техните оператори, който следва да бъде подписан от министъра на превоза и известията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР