Сезонът на дивидентите е най-хубавият за инвеститорите. Тогава виждаш резултата

...
Сезонът на дивидентите е най-хубавият за инвеститорите. Тогава виждаш резултата
Коментари Харесай

Международната компания Карлсберг България с дълбоки местни корени разпредели печалбата си

Сезонът на дивидентите е най-хубавият за вложителите. Тогава виждаш резултата от своята предвидливост и анализаторски умения в един минал миг. Освен българските компании, у нас има и огромни международни компании, които всяка година споделят част от облагата си със своите акционери.

Световният производител на бира "Карлсберг България " АД е един от тях. Решението за систематизиране на дял бе гласувано на общото заседание, извършено на 16 ноември предходната година в София. Тогава бе утвърдено предлагането всеки собственик на акции на сдружението да получи брутна сума от по 0.29 лева за една своя скъпа книга.

Изплащането на дивидента стартира от 16 януари тази година. То се прави по банков път със съдействието на "Централен депозитар " АД (код на емисията ISIN BG1100119079) - за акционери с подсметка при капиталов медиатор и посредством "УниКредит Булбанк " АД - за акционери с персонални подсметки при "Централен депозитар " АД. Заплащането на дивидента ще се прави в период до 16 януари през 2024 година посредством всички офиси и филиали на банката на територията на България, безкасово или в брой на каса. Независимо от метода на заплащане, банката ще удържа от сумата на дивидента сумите за дължимия налог върху дивидента (5%).

Припомняме, че "Карлсберг България " АД продължава да изплаща и дивидента, гласуван от извършеното на 29 юни 2018 година общо заседание, в брутен размер на 0.30 лв. за една акция. То също ще се прави по банков път със съдействието на "Централен депозитар " АД- за акционери с подсметка при капиталов медиатор, и посредством "УниКредит Булбанк " АД - за акционери с персонални подсметки при "Централен депозитар " АД. Срокът, в който може да се вземе тази сума, е 6 август 2023 година.

Историята на "Карлсберг България " стартира в далечната 1882 година, когато в Шумен идва чешкият занаятчия пивовар Франц Милде и дружно с предприемчиви шуменци слага началото на една от най-старите пивоварни в България - "Шуменско питие ".

След 2002 година шуменската фабрика става част от огромното семейство на международния датски тръст "Карлсберг ". През август 2004 година акционерите на компанията гласоподаваха смяна във компанията на сдружението на "Карлсберг България " АД. През септември двата завода - "Шуменско питие " и "Пиринско питие " - сплотяват запаси и активи под името "Карлсберг България ".

Обединението на двата завода образува една от най-бързо разрастващите се компании в страната с близо 500 чиновници. Продуктовото портфолио на компанията включва многообразие от първокласни бири, обединени в осем марката - националните "Шуменско " и "Пиринско ", интернационалните марки на компанията Carlsberg и Tuborg, чешката Budweiser Budvar, немската пшеничена бира Erdinger и белгийската крафт бира Grimbergen. "Карлсберг България " предлага на нашия пазар и сайдерът Somersby в пет разновидности - ябълка, круша, къпина, боровинка и мъждив сайдер с късчета плод Somersby Apple Blend.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР