Сезон 2020 за дисциплината мотокрос стартира през юли месец на

...
Сезон 2020 за дисциплината мотокрос стартира през юли месец на
Коментари Харесай

Рекорден брой пилоти ще участват в последния кръг за годината по мотокрос в Севлиево

Сезон 2020 за дисциплината мотокрос започва през юли месец на мотополигон „ Горна Росица “, град Севлиево и тази седмица ще приключи точно там, като съществена част от програмата на надпреварата е и Отборната купа на България. Мотополигон „ Горна Росица “ е съвършеното място за провеждането на съревнование от такава значителност и не еднократно го е доказвал с голям брой семейства на международни, европейски и районни шампионати през годините. Атмосферните условия през последните две седмици са много характерни с редуващите се дъждове и слънчеви прозорци, което в допълнение усложнява подготовката на трасето, само че въпреки това пък дава опция за омекотяване на почвата, което е добре за цялостното му развиване през двата спортни ни.

В сложните условия на световната пандемия, уредниците от Община Севлиево съумяха да възвърнат блясъка на „ Горна Росица “ с тези две семейства през сезона и обичайно са се постарали да основат оптималните условия за предстоящите над 150 състезатели. Със сигурност броя на участниците е по-голям от нормалното за едно национално съревнование в края на сезона, само че това се дължи на 39-те състезатели с мотоциклети Балкан (50сс), които ще бъдат част от програмата в неделния ден, както и предстоящите водачи от Турция (10), Северна Македония (5) и Италия (4). Всичко това в композиция с чудесно квалифицирано трасе и инфраструктура, са съвършените съставни елементи на Гран При Севлиево 2020 и един сполучлив свършек на Републиканския шампионат за 2020 година.

Отборна Купа на България по Мотокрос

Макар, че мотоциклетния спорт е строго самостоятелен спорт (с изключение на дисциплината сайдкар/кошове), Отборната Купа на България по мотокрос е единственото по рода си отборно съревнование в страната ни за дисциплината мотокрос и се организира в леко изменящ се вид от 1995-та година. Отборното класиране е за два типа/групи състезатели и се дели на класиране Джуниър (МХ65, МХ85, МХ2 Junior) и Мъже (МХ2, МХ1, МХ/МХ Senior) и се базира на постигнатите самостоятелни резултати от състезателите на даден клуб в обособените кубатури. През сезон 2019, отборни първенци станаха надлежно МСК Мото Спорт Варна (Джуниър) и МСК НСА Моторспорт (Мъже), само че през 2020 обстановката се промени с навлизането на нови клубове и израстване на състезатели в по-горни класове. С упования в събота дъжд обстановката в Гран При Севлиево 2020 е меко казано непредвидима, само че въпреки всичко на сцената изплуват някой клубове със мощна селекция и действителни шансове за успеха.



В групата Джуниър, миналогодишният първенец МСК Мото Спорт Варна е с леко разтърсени редици, като двама от неговите титуляри остават под въпрос за Севлиево. Това са Християн Георгиев (МХ85) и Алекс Димитров (МХ2J). Твърдо попълнение за клуба остава водачът в класирането за клас МХ65 Венцислав Тошев, а решаващо може да бъде присъединяване на Виктор Бориславов (МХ2J).

Друг доста сериозен кандидат за купата е МСК Киппен МХ Рейсинг Тийм, който с изключение на с отлична селекция разполага и с аварийни състезатели във всички класове за отборното класиране. След като бе притеглен в клуба през септември, Мартин Лалев (МХ65) се очерта като „ острието “ на тима в тази кубатура, в допълнение с кандидата за шампионската купа Мирослав Димитров (МХ85), който не еднократно е доказвал отлични качества като играч и може да донесе максимума на клуба си. За клас MX2 Junior, Киппен МХ Рейсинг Тийм могат да разчитат на двама топ водачи и това са Николай Малинов и Жулиан Георгиев, като и двамата са непрекъснато в първите трима за всяко съревнование.

М6 Ямаха Рейсинг Тийм тактически подходиха след контузията на Дани Цанков (МХ65) и привлякоха Димитър Грозданов (МХ2J) в редиците си, който ще би трябвало да компенсира отсъствието на Цанков. В кубатурата 65сс, М6 ще разчитат на дебютанта в този клас Симеон Тодоров, а в клас МХ85, Цветан Бузин ще пази цветовете на М6 фланелката за втора поредна година. МСК Ябланица МХ, който е един от новите лицензирани клубове през сезона също има шансове да се намеси в топ три, при положение, че съумеят да активизират Петър Пеев (MX2J), а другите двама, които са съществени точко-носители са Александър Цветков (МХ65) и Данаил Стефанов (МХ85).

МСК НСА Моторспорт несъмнено се обрисуват като любимец за спечелването на отборната купа при мъжете, само че несъмнено няма да им бъде елементарно, тъй като конкуренцията е повече от мощна тази година. За тима на Академията тази година се състезават Хакан Халми (МХ2), чието присъединяване е леко под въпрос след рухването в Румъния предходната седмица, Кристиян Петков (МХ2), Майкъл Иванов (МХ1) и Станко Боянов (MX Senior). Като съществени съперници на НСА Моторспорт за момента на хоризонта се виждат МСК Киппен МХ Рейсинг Тийм, М6 Ямаха Рейсинг Тийм и Еърмаксрейсинг и всеки един от тези тимове действително може да измести любимеца, в което няма нищо необичайно щом става въпрос за мотокрос. Киппен разполага с Николай Малинов или Жулиан Георгиев (МХ2), Любомир Васев (МХ1), завърналия се и показващ отлични резултати Георги Георгиев в МХ1 и не на последно място един от най-изявените сеньори Васил Стоянов. М6 Ямаха Рейсинг, с привличането на Грозданов (МХ2), си осигуриха положително посланичество в клас МХ2, само че Ивелин Манев (МХ1) ще би трябвало да постави много старания тъй като пропусна последните два кръга от шампионата, а темпото за класа се усилва със всеки минал старт. За трети водач, М6 имат съществено попълнение в лицето на Николай Колев (МХ), тъй че сините също могат да се качат на стълбичката две години след основаването на тима при мъжете. Еърмакс Рейсинг тийм към този момент двукратно са били носители на купата при мъжете – 2017 и 2018, като тази година разполагат със постоянен тим в лицето на братята Нейчеви – Виктор Нейчев (МХ2) и Стефан Нейчев (МХ1), Николай Йовчев (МХ), както и Марин Маринов от клас МХ които се движи в топ пет на шампионата. В схемата на отборното класиране на шампионата може да се намеси и Мото Спорт Варна, които наред с Алекс Димитров и Виктор Бориславов (МХ2), ще могат да разчитат и на Калоян Илиев (МХ1) и Христо Христов (MX Senior).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР