Сеймът на Полша гласува за предложението на управляващата партия Право

...
Сеймът на Полша гласува за предложението на управляващата партия Право
Коментари Харесай

Раздор между власт и опозиция в Полша заради основанията за реферандума

Сеймът на Полша гласоподава за предлагането на ръководещата партия „ Право и правдивост “ за осъществяване на референдум в деня на парламентарните избори на 15 октомври 2023 година Допитването обаче бе посрещнато с рецензии от опозицията и от част от гражданското общество. Управляващите обаче отхвърлят обвиняванията и считат, че референдумът ще укрепи демокрацията в Полша.

 
Необходимо е да питаме поляците за мнението им по най-важните въпроси. Струва ми се, че сега няма нищо по-важно за нашите жители от сигурността в необятен смисъл – военна, икономическа, здравна сигурност. Затова референдумът е нужен и ще бъде извършен.
Пьотр Калета – народен представител от „ Право и правдивост “

Ще бъдат заложени 4 въпроса в допитването – за продажбата на държавни активи на задгранични юридически лица, за възрастта за пенсиониране, за възможното унищожаване на стената по границата с Беларус и за релокацията на мигранти.

 
Въпросите [за миграцията] са дефинирани доста неразбираемо. Има позоваване на правата на мигрантите, което не е тематика за референдум, тъй като тези права са човешки права. Човешките права не би трябвало да бъдат предмет на референдум – те би трябвало да се основават на миграционната политика, основана на основата на интернационалното и националното законодателство.
Анна Хмиелевска – фондация „ Спасение “

Опозицията упреква ръководещата партия, че прави предизборна агитация, също така акцията за референдума ще бъде финансирана с държавни средства.

 
Това не е референдум – това е предизборна акция на партия " Право и правдивост ", която по този метод заобикаля финансирането на акцията си. Ясно е, че отговорите на тези въпроси са дадени от дълго време и най-важният въпрос на 15 октомври, пред който гласоподавателите ще се изправят, е дали да бъде свалено това неприятно държавно управление.
Борис Будка – ръководител на парламентарната група на „ Гражданска платформа “

“Дузина организации се подписаха в писмо, адресирано до Държавната изборна комисия, като я приканват да включи в насоките си до районните комисии „ указания за правото на гласоподавателите да се откажат от присъединяване в референдума “. Това, съгласно организациите, би помогнало на гласоподавателите да вземат изцяло осведомено решение ”, предава Магдалена Ходовник – сътрудник на Euronews.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР