Северозападна и Северна-Централна България остават най-проблемните части на страната като

...
Северозападна и Северна-Централна България остават най-проблемните части на страната като
Коментари Харесай

Северозападна и Северна-Централна България остават най-проблемните части на страната като икономическо развитие

Северозападна и Северна-Централна България остават най-проблемните елементи на страната като икономическо развиване, сподели в предаването " Преди всички " Десислава Николова -  основен икономист в Института за пазарна стопанска система. Организацията ще показа следващото си проучване на социално-икономическото положение и развиване на другите области:

За страдание Северозападна България пък и огромна част от Северна-Централна България в действителност остават най-проблемните и най-слабо развитите елементи на страната. Това, което виждаме в тази година е, че още веднъж имаме области в тази част на страната, които са областите с най-слаба стопанска система. Същност тази година в дъното на нашата касация по мощ на стопанската система се подреждат Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото сред тя е, че всички страдат от липса на вложения. Всъщност оказва, че рецептата за напредък, за развиване е доста проста  и тя преди всичко изисква съществуването на частни вложения. Виждаме, че в петте области, които сега са с най-силна стопанска система, а точно столицата., Габрово, Стара Загора, Варна и Русе, в действителност присъщото е, че те съумяват и се радват на висок пролив на частни вложения. Също по този начин огромна част от тези области допълват частния капитал и с европейски средства.

Тя разяснява дали тези вложения са вследствие на напъните на локалната власт или е резултат на пазарни фактори:

От една страна тук-там виждаме, че напъните на локалната власт дават резултат, само че въпреки това не би трябвало да се подценяват и чисто пазарните процеси, т. е. от време на време вложенията се случват единствено тъй като към този момент има кумулиран човешки капитал на едно място, има огромен пазар. София е подобен образец за достигнато равнище на развиване, от което насетне новите вложения не зависят от работата на локалната власт.

Десислава Николова сподели, че диалогът за децентрализацията на общините не се случва, а той би оказал помощ за намиране на дълготрайни решение на казуса с локалните финансите. Тя уточни, че да вземем за пример може да се преотстъпят част от директните налози, които сега се събират от страната:

Ние правихме калкулации и се вижда, че в случай че два пункта от 10-те % налог общ приход сега се трансферират към общините, това би означавало нарастване на личните проходи на общините приблизително с към 50%. Много сериозна сума, която би дала опция за вложения в районно развиване. Тя би дала опция какво е належащо и най-належащо като финансов разход за усъвършенствания на локалните условия за бизнес, на локалните условия за живот, а не би го предписание толкоз подвластни от централната власт както това е сега.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР