Северозападна България има нужда от целенасочена държавна политикаИндустриалните паркове са

...
Северозападна България има нужда от целенасочена държавна политикаИндустриалните паркове са
Коментари Харесай

Министър Нинова: Развитието на индустриалните паркове ще е приоритет за Министерството на икономиката и индустрията

Северозападна България има потребност от целенасочена държавна политика

„ Индустриалните паркове са едно от главните средства за реализиране на напредък в стопанската система, за подкрепяне и стимулиране на българския бизнес, за основаване на положителни условия за задгранични вложения. И оттук насетне в работата на Министерството на стопанската система и промишлеността това ще бъде безспорен приоритет. “ Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в отговор на запитване по време на парламентарен надзор в Народното събрание.

Тя посочи, че съгласно Закона за индустриалните паркове Министерството на стопанската система поддържа електронен указател на индустриалните паркове и от влизането му в действие в регистъра са вписани 9 индустриални парка: „ Индустриален парк Плевен-Телиш “, „ Индустриален парк София-Божурище “, „ Индустриален парк Видин “, „ Индустриален парк Карлово “, „ Индустриален парк Соворово-Варна Запад “, „ Индустриален парк високотехнологичен индустриален парк Симитли “, „ Индустриален парк Шумен “, „ Индустриален парк ЛВЗ “ и „ Високотехнологичен промишлен парк Хемус “.

„ Служителите на министерството са ми написали по какъв начин този лист, който законът ни задължава да представим в Министерски съвет, не е направен и ми оферират да желая от вас удължение на периода за правене на листата. Това ще го оставя настрани и няма да го желая от вас. Тези чиновници, които в продължение на година и половина не са си свършили работата, ще си понесат отговорността. И освен това – това, което не са свършили за година и нещо, ще се наложи да го свършим за месец и 8 дни. Защото срокът, който ни дава законът, изтича на 12 март. Поемам този ангажимент пред вас “, съобщи министър Нинова от парламентарната естрада.

Тя изясни, че в бюджета за тази година са планувани средства за национално съфинансиране за развиването на икономическите зони. И критериите, по които ще се дефинира този лист, ще бъдат обществени. Министър Нинова пое ангажимент да показа критериите в Комисията по икономическа политика и нововъведения на Народното събрание.

„ При установяване на зони или паркове в съответните райони би трябвало да гледаме сложно на въпроса. Северозападна България има потребност от целенасочена държавна политика, включваща построяването на такава зона. Във Видин има икономическа зона, която не се развива. Това е метод страната да се намеси, да влага във видинската зона и тя да стартира да работи. При определянето на този лист ще гледаме в цялост от доста индикатори – демография, географско състояние, инфраструктура “, акцентира министъра на стопанската система.

„ Това е тематика, която е надпартийна. Това подсигурява и едно национално единодушие по тези въпроси. От страна на страната ще има грижа за този бранш, целенасочена държавна политика, роля на страната в развиването на стопанската система. От вас чакаме схващане всичко това да мине през един първокласен законодателен развой “, обърна се към народните представители Корнелия Нинова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР