Северноатлантическият алианс продължава своя курс на експанзия: открива представителство в

...
Северноатлантическият алианс продължава своя курс на експанзия: открива представителство в
Коментари Харесай

Вашингтон и НАТО примамват съзник на Москва

Северноатлантическият алианс продължава своя курс на агресия: открива посланичество в Япония и се стреми да усили въздействието си в Индия. На Ню Делхи се предлага формата НАТО+. Колко перспективно е това за американците?

Курс на доближаване

На 22 юни индийският министър председател Нарендра Моди ще бъде на държавно посещаване в Съединени американски щати. „ Това пътешестване ще послужи като доказателство за надълбоко и тясно партньорство “, сподели Вашингтон.

Преди Моди да поеме премиерския пост през 2014 година, му беше неразрешено да влиза в Съединени американски щати. Сега е друго. Индия е значима за Белия дом като детайл от антикитайската тактика.

КУАД, четиристранният разговор за сигурност, който сплотява Австралия, Съединени американски щати, Япония и Индия, е именуван азиатския еквивалент на НАТО. Но тази организация към момента няма общи достижения. Затова Вашингтон реши да работи по-решително.

Права и ограничавания

Комитетът на Конгреса на Съединени американски щати за Китайската комунистическа партия предложи прибавянето на Индия към по този начин нареченото НАТО+.

В този формат Алиансът си сътрудничи с Австралия, Израел, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония.

Членовете на НАТО + не претендират за пълноправно участие в блока, ограничавайки се до партньорство в съответни области. Те обменят свободно разследваща информация и военни технологии. Но член 5 по отношение на взаимната отбрана не се ползва за тях .

двупартийно съглашение

Комитетът на Конгреса за ККП счита, че присъединението на Индия към НАТО + ще ускори позициите на Вашингтон в борбата с Пекин.

„ Спечелването на стратегическата конкуренция с Китайската комунистическа партия и опазването на Тайван изисква подсилване на връзките със съдружниците и сътрудниците по сигурността, в това число Индия “, споделиха конгресмените. Ръководителят на групата Майк Галахър акцентира, че Китай съставлява " екзистенциална опасност " за Съединени американски щати.

Тази самодейност е необичаен образец за двупартиен консенсус измежду американските законодатели. Републиканецът Галахър, да вземем за пример, е уверен тръмпист. А различен почитан член на групата, демократът Раджа Кришнамурти, е несклоняем съперник на някогашния президент. Но „ сдържането “ на Пекин сплотява.

Американски очаквания

Посланикът на Съединени американски щати в Ню Делхи Ерик Гарсети, някогашен кмет на Лос Анджелис, който зае този дипломатически пост единствено преди месец, сподели по индийски новинарски канал: „ всичко се разисква “, в това число разширението на НАТО+. Според него американско-индийското взаимоотношение е доста тясно.

" Ние задълбочихме нашето съдействие в региона на защитата, невъобразимо даже преди 30-40 години. Ние сме по-склонни към Индия, в сравнение с някои от най-близките ни съдружници, в името на личната й сигурност ", акцентира посланикът.

Независимо от решението на Ню Делхи за НАТО+, Вашингтон ще остане зает с по-нататъшно партньорство. " Всичко е на масата. Самата Индия би трябвало да дефинира какво е най-хубаво за нея ", сподели Гарсети.

На въпрос за Украйна той отговори уклончиво: " Индия знае за границите и суверенитета. Ще продължим диалога ". Дипломатът не подчертава върху обстоятелството, че Ню Делхи интензивно си сътрудничи с Москва и Пекин – най-малкото в БРИКС и Шанхайската организация за съдействие (ШОС).

Причини за подозрение

Индийският публицист Шримой Талукдар в публикация „ Не, благодаря “ за авторитетния запас “Фърстпост ” е песимистичен по отношение на вероятностите за присъединение към НАТО+.

Той напомня, че конгресменът демократ Ро Хана приказва за това в изявление за индийски медии преди година. През април американският дипломат в НАТО Джулиан Смит също изрази подготвеност да бъде другар с Индия.

„ Ентусиазмът на Вашингтон е понятен. Те се стремят да разчитат на общия интерес на Индия за спиране на хегемонистичните проекти на Китай в района. Американската стратегическа просвета не е безразлична към договорните съюзи, за разлика от лимитираните партньорства, с които сме привикнали ”, написа Талукдар.

Ню Делхи може да се възползва от преимуществата на съдружника на Вашингтон въз основа на двустранната " Инициатива за сериозни и нови технологии ", подписана при започване на годината. Индийците просто не се нуждаят от формат НАТО +.

Мелкулангара Бхадракумар, пенсиониран дипломат и сегашен колумнист за индийския “Декан Хералд ”, прибавя, че Индия е по-малко загрижена за Тайван, в сравнение с Съединени американски щати. Същото важи и за островите, които КНР оспорва с американския съдружник - Япония.

И най-после, факторът на ШОС и БРИКС е значим - това са самите асоциации, които не са лимитирани от строги отговорности, в които Ню Делхи се усеща комфортно.

Въпреки това окончателното решение евентуално ще бъде оповестено от Моди по време на идното му посещаване във Вашингтон. И това ще зависи от това какъв брой примамливи оферти ще приготви Байдън за госта.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР