Северноатлантическият алианс официално потвърди слабостта на своята индустрия. Генералният секретар

...
Северноатлантическият алианс официално потвърди слабостта на своята индустрия. Генералният секретар
Коментари Харесай

В НАТО разкриха неудобна за Киев истина

Северноатлантическият алианс публично удостовери слабостта на своята промишленост. Генералният секретар Йенс Столтенберг призна, че складовете с муниции и оръжия на членовете на военния блок са били опустошени поради доставките за Киев. Какви други проблеми изложи поддръжката на Украйна?

За няколко дни

Брюксел очевидно не е очаквал този въоръжен спор да бъде толкоз натоварен. Боевете получиха позиционен темперамент. Както и през Първата международна война, тежестта на артилерийския залп става решителен фактор. Затова обилно предоставиха муниции на ВСУ - и те стреляха по градовете на Донбас.

Наскоро немският “Шпигел ” разгласява разкритията на немския министър на защитата Борис Писториус. Той призна, че Бундесверът разполага единствено с към 20 000 снаряда от основния диаметър на НАТО от 155 милиметра. Това би било задоволително на украинската войска най-много за три-четири дни – и то не в най-горещите дни. А немската войска официално е третата по мощ в Алианса след тези на Съединени американски щати и Турция. И за другите страни донори - като се изключи Съединени американски щати - обстановката надали е по-добра.

Министърът прикани управляващите да финансират всеобщи покупки и да натрупат 230 000 снаряда. Това също не е доста - за един месец борба. А Берлин чака да реализира такива запаси едвам до 2031 година

Отбранителната индустрия на Германия и други европейски страни не беше подготвена да попълни главните " консумативи " - артилерийски снаряди.

Основен бенефициент

Само Съединени американски щати разполагат със обилни арсенали. Все още не са пипани хранилищата им в Южна Корея и Израел.

" На срещата на високо ниво, европейските водачи ще получават ясно обществено обръщение от Вашингтон: увеличете разноските за защита. Лично ще им се каже да се уверят, че купуват американски оръжия ”, твърди изданието “Политико ”.

Поради това американците интензивно бракониерстват европейски индустриални мощности и усилват производството на муниции. Те ще доближат 20 хиляди снаряда на месец до есента, до 2025 година - до 40 хиляди. Твърде малко за украинския спор. Но е задоволително, са откъснати от съдружниците във военния блок, уплашени от " нападателна Русия ".

Същият финт, явно, желаят да създадат с други типове оръжия. Например, на страните от Европейски Съюз се предлага да заменят “Леопард ” (повече от 150), трансферирани в Киев, с “Ейбрамс ”.

Европа като цяло няма нищо срещу. И по този начин, през есента на 2022 година немският канцлер Олаф Шолц предложи самодейността за Европейски небесен щит: за образуване на единна система за противовъздушна защита. И предложения всички съдружници да закупят американски системи за противовъздушна защита “Пейтриът ”.

Отърваване от боклука

НАТО имаше и други проблеми. Западът изхарчи 800 милиона $ за оръжие за Киев. Според два източника на “Ню Йорк ТаймС ” някои от поръчките не са били изпълнени и средствата са били върнати. В резултат на това контракти за стотици милиони бяха спрени до пролетта.

Освен това доставките постоянно са били с неприятно качество. Военното съоръжение изискваше сериозен ремонт или беше уместно единствено за аварийни елементи. Според специалисти към 30 % от въоръжението на ВСУ се намира в ремонтни депа.

В същото време Киев се старае да не подлага на критика западните сътрудници. Така да вземем за пример на американската компания “Ултра Дифенс ” са платени 19,8 милиона $ за ремонт на гаубици. Те са върнати в положение " несъответствуващи за осъществяване на бойни задания ".

В страните от НАТО към този момент не крият, че се надяват благодарение на Киев да се отърват от откровените отпадъци и неликвидни активи - това, което е застояло в складовете и това, което е скъпо за изхвърляне. Брюксел обаче очевидно не е разчитал на подобен мащаб на спора. Колкото по-нататък, толкоз повече страда отбранителната дарба на Европейски Съюз и се усилва военната взаимозависимост от Съединени американски щати. И неслучайно точно във Вашингтон упорстват за продължение на военните дейности.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР