Северна Корея е уведомила Япония за плановете си да изстреля

...
Северна Корея е уведомила Япония за плановете си да изстреля
Коментари Харесай

Ким изстрелва шпионски спътник. Остри реакции в Токио и Сеул

Северна Корея е уведомила Япония за проектите си да изстреля спътник сред 31 май и 11 юни, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Информацията е съобщил японски държавен представител, представен от Японската радиотелевизионна корпорация (NHK).

Новината провокира остри реакции от страна на Токио и Сеул.

„ Настоятелно призоваваме Северна Корея да се въздържа от изстрелвания, като си сътрудничи със заинтригуваните страни като Съединени американски щати и Южна Корея “, обявиха през днешния ден от кабинета на японския министър председател в известие, оповестено в Туитър.

В известието се споделя, че кабинетът на премиера на Япония ще направи всичко по силите си, с цел да събере и проучва информация от възможното изстрелване на севернокорейския спътник.

Японската организация „ Киодо “ популяризира същата информация, като се базира на японската брегова защита.

По-рано през този месец съгласно известие на организация КЦНА севернокорейският водач Ким Чен Ун инспектира военна апаратура за спътници. Според държавната осведомителна организация на Северна Корея той е одобрил идващите стъпки на краткотрайната комисия за подготовка за изстрелване на спътници. Пхенян към този момент разгласи, че е приключил работата си по първия си шпионски спътник.

Според анализатори военният спътник е част от напъните на Северна Корея да развие технологиите си за наблюдаване, в това число с дронове, и да ускори качествата си да нанася удари по цели при положение на спор.

За да изстреля спътник в космоса, Северна Корея ще би трябвало да употребява технология на ракети с огромен обхват, която е неразрешена от резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, разяснява Асошиейтед прес. Предишните ѝ извеждания в орбита на спътници за наблюдаване на Земята бяха обсъждани като прикрити ракетни проби.

Главният секретар на японското държавно управление Хироказу Мацуно съобщи, че пускът ще наруши резолюциите на Организация на обединените нации и би бил " опасност за мира и сигурността на Япония, района и интернационалната общественост ". Мацуно сподели, че е допустимо спътникът да навлезе или да мине над японските югозападни острови, в това число Окинава, където Съединени американски щати имат огромни военни бази с хиляди военнослужещи.

Министърът на защитата на Япония Ясуказу Хамада разпореди на японските сили за самоотбрана да смъкват спътника или остатъци от него, в случай че навлязат в японското въздушно пространство.

През последните месеци Северна Корея направи серия проби на ракети и друго въоръжение, в това число на нова междуконтинентална балистична ракета.

Япония през днешния ден приведе в бойна подготвеност системите си за противовъздушна защита, способни да прихващат балистични ракети, и предизвести, че ще смъкна всеки снаряд, който заплашва територията ѝ, откакто Северна Корея я уведоми, че сред 31 май и 11 юни ще изстреля спътник, съобщи Ройтерс.

Заповедта на министерсвтото на защитата е първата в отговор на севернокорейско изстрелване в космоса от 2016 година насам. През април Токио изпрати във водите на Източнокитайско море унищожител, оборудван с прехващащи зенитни ракети " Standart Missile-3 " (SM-3), които могат да поразяват цели в космоса, и разположи на островите Окинава наземни ракетни компекси " Пейтриът ПАК-3 " (PAC-3), предопределени да поразяват бойни глави по-близо до земята.

В същото време Южна Корея предизвести Северна Корея по отношение на плануваното от Пхенян изстрелване на спътник, съобщи ДПА. Ако изстрелването бъде осъществено, Северна Корея ще заплати за това и ще има мъчителни последици, се споделя в изказване на министерството на външните работи в Сеул, оповестено през днешния ден, написа немската организация.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР