Северна и Южна Корея изстреляха днес артилерийски снаряди към морето

...
Северна и Южна Корея изстреляха днес артилерийски снаряди към морето
Коментари Харесай

Напрежението между Северна и Южна Корея ескалира

Северна и Южна Корея изстреляха през днешния ден артилерийски снаряди към морето в границите на провокативни учения покрай противоречивата си морска граница, в нарушаване на нежното си двустранно военно съглашение от 2018 година, съобщи Асошиейтед прес.
Прочетете още
Тези учения се чака да ескалират напрежението на Корейския полуостров. Според специалисти Северна Корея евентуално ще ускори оръжейните си проби и войнствената си изразителност преди парламентарните избори в Южна Корея през април и президентските избори в Съединени американски щати през ноември.

Генералният щаб на южнокорейската войска заяви, че тази заран Северна Корея е изстреляла 200 снаряда към водите северно от западната им морска граница. Това беше първото погранично морско обучение на Северна Корея от близо една година.

Говорителят на генералния щаб на южнокорейската войска И Сон-джун сподели на излъчена по малкия екран конференция, че севернокорейските артилерийски учения са " провокативен акт, който заплашва мира и покачва напрежението на Корейския полуостров ". Говорителят добави, че Южна Корея не е понесла вреди от ученията.

Като ответна реакция по-късно през днешния ден южнокорейски бойци, ситуирани на два погранични острова, са изстреляли артилерийски снаряди южно от морската граница, само че севернокорейската войска не е дала отговор неотложно на това. Министерството на защитата на Южна Корея уточни, че въоръжените сили на страната ще останат в цялостна подготвеност да санкционират всяка провокация на Северна Корея.

Севернокорейските медии не разясниха ученията, показва АП.

Преди началото на ученията южнокорейските управляващи разпространиха известия по уличните високоговорители и изпратиха текстови известия до жителите на петте огромни гранични острова, като ги помолиха да се изтеглят на безвредни места. Те се притесняваха, че в отговор Северна Корея може да организира нова серия артилерийски стрелби, само че няколко часа по-късно анулираха заповедта за евакуация, защото не видяха никакви подозрителни дейности от страна на севернокорейските военни, оповестиха локални чиновници.

През 1999 година, 2002 година и 2009 година едва маркираната западна морска граница сред двете Кореи е ставала сцена на кървави морски конфликти. При хипотетичното торпилиране на южнокорейски военен транспортен съд от страна на Северна Корея през март 2010 година починаха 46 южнокорейски моряци, а при артилерийския обстрел на остров Йонбьон - един от петте гранични острова, на които през днешния ден беше издадена заповедта за евакуация - през ноември 2010 година починаха четирима южнокорейци, напомня АП.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР