Северен централен регион да стане бързо и устойчиво развиващ се

...
Северен централен регион да стане бързо и устойчиво развиващ се
Коментари Харесай

ОИЦ-Русе представи процедурата за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции

Северен централен район да стане бързо и стабилно разрастващ се европейски район, интегрална част от Дунавското пространство, където младежите виждат своето бъдеще и личностна реализация. Това ще се случи посредством потребление на локалните капацитети в съдействие сред институциите, работещи на разнообразни равнища на ръководство, и останалите заинтригувани страни – основа на новия Интегриран териториален метод, който ще се ползва по стратегия „ Развитие на районите “ 2021 - 2027 с присъединяване на още 5 стратегии с по 10 % от своя финансов запас: „ Развитие на човешките запаси “, „ Научни проучвания, нововъведения, цифровизация за умна промяна “, „ Образование “, „ Иновации и конкурентоспособност в предприятията “ и „ Околна среда “.

Това изясни шефът на Областния информативен център – Русе Диана Аврамова на проведената от екипа на центъра осведомителна среща в зала 1 на Областна администрация, отдадена на откритата за кандидатстване процедура „ Единни инструкции за кандидатстване с Концепции за интегрирани териториални вложения (КИТИ). В събитието се включи и Вида Влайкова, шеф отдел " Северен централен регион “ към Групово дело " СППРР " на Министерството на районното развиване и благоустройството.

За интересованите представители на общини, държавни институции, здравни заведения, учебни заведения, неправителствени организации бе изяснена същността на интегрирания метод, на концепциите за интегрирани териториални вложения (ИТИ), както и кои са евентуалните бенефициенти и сътрудници, типовете концепции и тяхната приоритизация, стадиите на асортимент и утвърждение. Специален фокус в презентацията бяха териториалният обсег и допустимите действия според финансиращите стратегии. Аврамова акцентира, че за 10-те огромни общини от приоритет 1 на водещата стратегия „ Развитие на районите “ (ПРР) 30 % от ресурса е заделен за присъединяване в ИТИ, до момента в който по приоритет 2 на програмата целият запас е разполагаем на 40-те междинни и по-малки градски общини за присъединяване в ИТИ. Сред 40-те нито една от общините в нашата област не попада, тъй като Русе е в листата с 10-те огромни общини, до момента в който останалите 7 са селски общини. Те обаче не са изключени от метода ИТИ и също могат да вземат участие с концепции при избрани условия, според характерните условия по стратегиите. Специфичните условия по 6-те стратегии, които ще финансират КИТИ, са от изключителна значимост, тъй като концепции, които не са съобразени с тях, ще бъдат отхвърлени. Затова Аврамова отдели особено внимание на допустимите ограничения и бенефициенти по всяка една от тях. Например вложения в здравна инфраструктура и инсталация по ПРР ще се поддържат, когато става дума за предварителна защита, профилактика, ранна диагностика. По същата стратегия учебните заведения ще могат да аплайват за просветителната инфраструктура наложително в композиция с „ меки “ ограничения. По стратегия „ Образование “ ще се финансират планове за ограмотяване на възрастни, ограничения за десегрегация и дуално образование в професионалните гимназии. Програмата за научни проучвания ще финансира единствено иновационни клъстери с най-малко 3 години активност, които са разпознаваеми на национално и европейско равнище. Всички елементи за допустимите ограничения и бенефициенти на другите стратегии са изяснени в раздел „ Раздел II – характерни условия и правила по програмите».

Управителят на ОИЦ обърна внимание на участниците в срещата и на обстоятелството, че по актуалната процедура ще се реализира единствено асортимент и одобрение на КИТИ. За финансиране на ограниченията, заложени в утвърдените концепции, бенефициентите ще бъдат поканени да аплайват за финансиране по други процедури на съответните стратегии. «Всички ръководещи органи на 6-те стратегии, които ще поддържат КИТИ, имат подготвеност незабавно след приоритизиране на концепциите да разгласят предложения за кандидатстване с планови оферти по заложените ограничения. По тях претендентите ще са съответни бенефициенти и конкурентният принцип няма да се прилага», добави Вида Влайкова.

По време на осведомителното събитие участниците имаха опция да задават въпроси и да се срещнат с ролята на Регионалните препоръки за развиване от равнище 2 и специалистите на ОИЦ в него при процеса на асортимент и утвърждение на концепциите. Управителят на центъра изясни, че самата осведомителна среща е обвързвана с една от дилемите на неговите специалисти, като членове на звеното по медиация към Регионалния съвет за развиване на СЦР.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР