Сериозното изследване на американските политолози Стивън Левицки и Даниел Зиблат

...
Сериозното изследване на американските политолози Стивън Левицки и Даниел Зиблат
Коментари Харесай

„Как умират демокрациите” – работи ли все още демокрацията?

Сериозното проучване на американските политолози Стивън Левицки и Даниел Зиблат – „ Как умират демокрациите” – се базира на десетки образци от целия свят и дава отговор на някои от най-големите страхове в нашата актуалност. Като се опират на сведения чак до края на 2018 година, създателите слагат на дневен ред най-важния въпрос: В заплаха ли е демокрацията и можем ли да я спасим?

През 2016 година цели два пъти светът се разсъни, с цел да посрещне фрапантен резултат. На 24 юни утринните вести оповестиха, че Англия е гласувала да напусне Европейския съюз, а на 9 ноември – че Доналд Тръмп е определен за 45-ия президент на Съединени американски щати. Двата случая имаха няколко близки сходства – толкоз близки, че политическите коментатори бързо се поддадоха на изкушението да очертаят паралели. Гласувалите за и срещу Брекзит бяха съвсем поравно – както гласувалите в интерес на Тръмп и Хилари Клинтън. Резултатите от двата вота оставиха след себе си напрежение, възприятие за национално разединение, тежки външнополитически терзания – и не на последно място, подозрения за съветска интервенция. Също по този начин, преди да станат факт, и двата изхода бяха оповестени за искрено невъзможни от медии и коментатори поравно.



Днес, в сянката на следващо отсрочване на Брекзит и опасност от импийчмънт за Тръмп, наподобява ли сякаш нравите са се успокоили? Сблъсъците сред демократичната и консервативната идеология като че ли са се ожесточили. Доверието към институциите не е повишено, в противен случай – „ стражарите на демокрацията” са забъркани в кавги, подложени на сурова рецензия и гневно присмиване.

Демокрациите умират по друг метод: скрит план, с оръжие, принудително завладяване на властта, кървава кавга. Така се е случило в Чили, Гана, Гърция. Но от време на време гибелта на демокрацията идва благодарение на законно определен водач – Хитлер, Чавес във Венецуела, Мусолини. Така е в Унгария и Турция – по този начин е и в Русия.
Разклатени ли са демократичните институции? Демокрацията към момента ли е настояща? И може ли да отговори на променените условия, забързания темп и повишеното население в нашата актуалност? Като проучват политиката на водещите международни сили, в „ Как умират демокрациите” (ИК „ Сиела”) Даниел Зиблат и Стивън Левицки извличат уроци за целия свят и оферират тактики, които би трябвало да се следват или да се отбягват, с цел да бъде предпазена демокрацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР