Сериозно затягане на достъпа до информация и на правото на

...
Сериозно затягане на достъпа до информация и на правото на
Коментари Харесай

Лукашенко затяга цензурата в Беларус

Сериозно стягане на достъпа до информация и на правото на митинг на жителите стана факт в Беларус ден, откакто някогашната руска република приземи на своя територия пътнически полет, с цел да смъкна от него сериозен към властта в Минск публицист. Президентът Александър Лукашенко подписа законопроекти за всеобщите мероприятия и за средствата за всеобщо осведомление, оповестява държавната осведомителна организация БелТА.

Прекратява се уведомителният режим при организирането на събития – към този момент те ще се организират единствено след получено позволение от страна на локалните органи. Силовите структури ще имат правото да стопират работата на превоза, комерсиалните и публичните обекти и друга инфраструктура в региона на обещано мероприятие.

В същото време се не разрешава отразяването онлайн на митингите, които съгласно управляващите се организират в нарушаване на разпоредбите. За „ разпространяване на недействителни сведения “ публицистите могат да изгубят акредитацията си, а прокуратурата получава правото да стопира достъпа до уеб сайтове и групи в обществените мрежи, в които циркулира „ агитация на екстремистки дейности или апели за такива “.

В Беларус, където макар митингите и конфликтите, публично Александър Лукашенко обичайно печели изборите с публично оповестени най-малко 80% поддръжка, към този момент няма да се разгласяват и социологически изследвания, „ извършени без приемането на нужната акредитация “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР