Сериозните мерки, свързани с коронавируса, ще започнат, когато има 70-80%

...
Сериозните мерки, свързани с коронавируса, ще започнат, когато има 70-80%
Коментари Харесай

Правителството ще затяга Covid-мерките при 80% заетост на интензивните легла

Сериозните ограничения, свързани с ковид, ще стартират, когато има 70-80% запълняемост на интензивните кревати. Това планува разискван на оперативно съвещание на държавното управление проект, оповестен от премиера Кирил Петков в сряда.

“Планът беше направен от Министерството на здравеопазването и на днешното оперативно съвещание на Министерския съвет беше разискван в елементи. Той е функционалност напълно на % запълняемост на интензивните кревати. Това е най-крехката част от здравната ни система в една пандемична вълна. Тези кревати не могат да се усилват бързо”, сподели Петков пред Нова телевизия.

Петков изясни, че ще има четири стадия - запълняемост на 50%, 60%, 70% и 80%. “Когато в дадена област се стигне на 80% - това към този момент дава същинската сдържаност, че ще има риск за хората да нямат достъп до тях. Сериозните ограничения стартират на 80% от запълняемостта на интензивните кревати. По-леките - на 70%”, уточни Петков.

Той дпълни още, че държавното управление ще затваря евентуално стопанската система и учебните заведения, единствено когато има риск хората да нямат достъп до интензивните кревати в лечебните заведения.

“Приоритизираме доста учениците, тъй като имаме вяра, че с изключение на стопанската система, нашите деца би трябвало да вървят на учебно заведение физически”, уточни Петков.

По-рано основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев също сподели, че при 80% претовареност на интензивните кревати всички възпитаници ще минат на онлайн образование. Той изясни, че става дума за интензивните кревати, които могат да бъдат открити, а не за тези, които работят сега.

Все още обаче не е показана в елементи информация за наличните сега кревати, тяхната претовареност и опциите за в допълнение откриване на интензивни структури.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР