Сериозна престрелка с реплики си спретнаха днес главният прокурор Иван

...
Сериозна престрелка с реплики си спретнаха днес главният прокурор Иван
Коментари Харесай

Разправия във ВСС: Г-н Гешев, вие смятате, че светът се върти около вас

Сериозна престрелка с реплики си спретнаха през днешния ден основният прокурор Иван Гешев и служебният правосъден министър Крум Зарков.

Това стана в границите на разискването от Висш съдебен съвет - за отегчение на чугуненото болшинство - на прословутите законови оферти за надзор над основния прокурор.

Точката бе озаглавена „ Проект на решение по писмо от ръководителя на Комисия по правни въпроси към 48-то Народно заседание във връзка със Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс “ и бе поискано мнение по плана, който към този момент е в Народното събрание.

Становището на Висш съдебен съвет е - о, изненада! - че „ показва запаси “ по няколко параграфа от законопроекта, в това число към цялата част за механизма за следствие на основния прокурор и беше гласувано от Пленума съвсем единомислещо.

Само Атанаска Дишева заявява, че не приема „ запасите “.

Преди това обаче имаше просторно изказване на Иван Гешев - по какъв начин на прицел не е той, а независимостта на правосъдната власт и че „ аз като основен прокурор ще направя всичко, което ми разрешава българската Конституция, с цел да защитя независимостта на правосъдната власт “.

И още:

" Анализирайки тези оферти, се двоумя дали да се усещам горделив, че се прави личен закон за една персона, т.е. - за мен, главния прокурор Иван Гешев, и за отстраняването му.

Или е тъжно за българското съществуване и това, което назоваваме господство на закона и правова страна. Това дискриминация ли е или привилегия? Независимо какво е – не се позволява от българската Конституция. “

А във връзка заложеното - друг всякога висш арбитър да може да проверява обвините №1 пъкъл хок, той сподели, че " никой арбитър не желае да си аргументи това ".

Последва отговор от правосъдния министър. Той разяснява и изказванията за дискриминация, както и казаното - че създателите на законопроекта би трябвало да си скъсат дипломите, с намек за противоконституционност. Както и - че похвални мнения от Съвета на Европа имало и различен път (вчера съдебна експертиза разгласи категорична подкрепа за плана, б.р.).

„ Г-н Гешев, вие смятате, че светът се върти към вас. Не сте прицел нито на този, нито на други законопроекти. Когато кажете, че някой желае да овладее правосъдната власт, би трябвало да кажете кой – аз, Министерският съвет, Венецианската комисия, кой?!

И преди да си скъсам дипломата, да кажа: дискриминация значи едни хора да бъдат третирани друго, когато работят и живеят при идентични условия. При идентични условия ли, господин Гешев, се прави следствието против основния прокурор и против който и да било различен? Дело с неоправдателно решение от Европейски съд по правата на човека, серия от мониторингови механизми, които се употребяват, с цел да не може България да се възползва напълно от правата си и това е реалност.

И всичко това виси на неналичието на механизъм за следствие основния прокурор. И това е реалност.

Не е правилно, че сходна поддръжка е имало и за други законопроекти, такова мнение като последното на съдебна експертиза не е имало. Не изгубвам вяра, че този въпрос ще бъде решен “.

После Гешев пък отговори, че не бил упреквал никого и прочие. А Евгени Иванов атакува Зарков и сподели, че в случай че такива нападки продължат, той ще напусне съвещанието.

Нататък съвещанието продължи почти миролюбиво. Но Гешев си потегли. Той си беше затръгвал и откакто се изрече първия път, само че министърът фактически го спря, за да каже гореописаното в негово наличие.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР