Сериозен ръст на работещи по морските ни курорти без трудов

...
Сериозен ръст на работещи по морските ни курорти без трудов
Коментари Харесай

Наетите без договор в курортите с 60% повече

Сериозен растеж на работещи по морските ни курорти без трудов контракт са открили по време на инспекциите от инспекцията по труда. Установени са прескачания на закона във връзка с заплащането и на работното време, съобщи " Дневник ". Освен това се регистрира и нарастване на броя на нарушаванията по отношение на предишни години.

В рамките на тазгодишната акция на Главна ревизия по труда са осъществени 2033 инспекции в 2092 предприятия, в които са работили общи 34 800 лица. Спрямо 2016 година инспекциите в курортите са се нараснали с малко над 23%. В същото време растежът при нарушаванията, свързани със заплащането на труда и с разпределението на работното време, е към 40%. А случаите на работа без подписан писмен трудов контракт са повече с съвсем 60%.

По време на акцията през 2017 година нарушаванията, свързани с разпределението на работното време, са 900, по заплащането на труда – 360 бр., а случаите на работа без трудов контракт са 247. Сериозният растеж на нарушаванията, свързани с трудовите правни отношения, е в следствие и на дейната работа на основаните координационни центрове в Бургас и Варна, които усъвършенстваха връзката с останалите контролни органи, изясняват от ведомството. Допълват, че огромният брой нарушавания, свързани с работното време, може да се изясни с неналичието на работна ръка в курортите.

Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на ексклузивен труд, неспазване на условията за седмична и междудневна отмора, липса на документи на обектите, от които да е видно кой служащ по кое време се е явил на работа и по кое време би трябвало да завърши работният му ден. За определяне на нарушаванията на работното време се постановат по няколко визити на обектите даже в еднакъв ден. Необходимо е и подпомагане на самите работещи, каквото нормално инспекторите не получават.

Продължава затвърдилата се наклонност през последните години след преустановяване на трудовото правно отношение да се подават сигнали за неизплатена част от възнаграждението, която нормално е контрактувана устно.

От инспекцията припомнят, че и пред контролните органи, и пред съда служащите и чиновниците могат да претендират за неизплатени хонорари единствено до размера, контрактуван документално в трудовите им контракти. Когато сумата не е контрактувана документално, Инспекцията по труда не може да отбрани правата на работещите. Подават се и сигнали за полагане на труд без подписан писмен трудов контракт, когато работещият към този момент е напуснало работното място и нарушаването не може да бъде открито от Инспекцията по труда.

По време на акцията са формирани 529 акта за определяне на административни нарушавания, свързани с трудовите правни отношения, и още 150 акта за нарушавания на наредбите, регламентиращи обезпечаването на сигурност и здраве при работа.

Санкциите по Кодекса на труда варират сред 1500 лева и 15 000 лева, като могат да доближат и до 20 000 лева при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя.

След края на дейния туристически сезон спомагателният запас, ориентиран към морските курорти, ще бъдат пренасочен към строителството. Дирекциите " Инспекция по труда " в области с огромен размер строително-монтажни работи ще бъдат подсилени с командировани екипи от области с по-малко строителни обекти.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР