Сергей Бубка е най-емблематичният украински спортист. Сега името му се

...
Сергей Бубка е най-емблематичният украински спортист. Сега името му се
Коментари Харесай

Падналият герой на Украйна: Сергей Бубка

Сергей Бубка е най-емблематичният украински състезател. Сега името му се въргаля в тиня, написа в собствен разбор Politico.

Легендарният играч по скок на височина - изключителна фигура в постсъветска Украйна, който доминираше на международни шампионати и чупеше върхове, преди да стане първокласен състезателен политик - е обвързван с бизнес, осъществяван в окупираните от Русия територии на Украйна, до момента в който живее в лъскавото Монако, написа Politico. 

Докато Украйна продължава да отблъсква пълномащабната инвазия на съветския президент Владимир Путин в мразовитите и мокри окопи на Донбас, няма по-голям грях. Бубка, някогашният атлетически воин и родом от източната част на Украйна, в този момент е възприеман от доста украинци като съветски колаборационист.

Как се обърка всичко за индивида, който в миналото носеше гордост на нова самостоятелна Украйна?

Голямо следствие на украинското издание Bihus.Info през лятото разкри, че компанията на Бубка, Mont Blanc, е била публично записана в Русия след началото на тоталната офанзива на Кремъл в Украйна.

Mont Blanc е продавала гориво на съветските окупатори в Донецката национална република - съветска марионетна страна в Източна Украйна. Украинската медия откри - и разгласява - три контракта на стойност над 14 000 $ по това време. Въпреки че парите са относително малко спрямо милиардите, които се въртят във военната стопанска система на Москва, всевъзможни покупко-продажби с съветски окупатори са алена линия за украинците. 

Компанията има най-малко шест бензиностанции в окупираната Донецка област, а братът на Бубка - Василий, е посочен като шеф на компанията във всички контракти. След известията Службата за сигурност на Украйна, SBU, стартира следствие и в този момент Василий е упрекнат задочно в съдействие с руснаците и " подкрепяне на терористична организация ".

През септември Бубка отвърна на известията, като разгласява видеоклип в интернет, в който споделя: " Винаги съм се борил за Украйна, само че в този момент против мен стартира акция за заличаване на репутацията ми. Не съм бил в окупираните територии от 2014 година насам. Не съм посещавал роднините си и даже не съумях да участвам на погребението на майка ми тази година. Нямам нищо общо с какъвто и да е бизнес в окупираните територии ". 

От редакцията на Politico са потърсили за коментар непосредствено пресцентъра на Бубка, само че те не са дали отговор, излиза наяве от обявата. 

Бубка обаче не съумява да убеди украинците - и някои от най-изтъкнатите спортисти в страната - че той демонстрира задоволителна поддръжка за военните старания на Киев.

" Когато войната стартира, всички спортисти си сътрудничеха и чакаха най-малко изказване от Бубка. Подготвихме писмо, само че то по този начин и не беше подписано от Бубка ", споделя Ярослава Махучих, настояща международна шампионка в скока на височина, пред Politico.

Спортистите упорстват за възбрана на националните олимпийски комитети на Русия и Беларус. Бубка е един от авторитетните 107 членове на Международния олимпийски комитет.

" Обаждахме му се и му пишехме. По-късно той направи изказване, само че то беше безсмислено. Нищо повече не пристигна от него ", добави Махучих.

Бубка заплаши със правосъдно дело против публицистите от Бихус, само че до момента такова не е заведено. Той е желал да " отбрани достолепието си ", съобщи Вадим Гуцайт, началник на Националния олимпийски комитет на Украйна. Междувременно същото издание разгласява още два контракта от май 2023 година, които демонстрират по-нататъшните бизнес покупко-продажби на Бубка в следената от Русия ДНР.

Докато се вихри правната драма в Украйна, Бубка живее на френската Ривиера, съгласно известия в украински медии и непосредствен до фамилията му човек, на който е предоставена анонимност, с цел да се разиска персоналната динамичност.

В Монте Карло Бубка посещава футболните мачове на AS Monaco във ВИП зоната. Клубът от Лига Ун е благосъстоятелност на съветския милиардер Дмитрий Риболовлев, който е обект на украински наказания, само че не и на ограничения от страна на Европейски Съюз, Монако или Съединени американски щати.

Отхвърлянето на Бубка от страна на украинците се разгръща и по родословното дърво на някогашния играч по скокове на дължина.

Тенисистите също потърсиха помощ от авторитетния състезателен политик, защото неговият наследник, Сергей Бубка-младши, самичък е бил професионален тенисист и към момента работи в този спорт. 

" Имахме доста логичен диалог със Сергей [младши] по време на шампионата в Маями ", споделя треньорът на украински тенисист.

" Той даде обещание несъмнено да съобщи на татко си нашата визия за тениса и поддръжката, от която се нуждаем от НОК и МОК. Нищо не се случи ".

" Той към момента се появява на всички огромни шампионати, само че в този момент не открива образен контакт с мен. Продължава да поддържа връзка с представители на страните-агресори, даже с такива, които намерено поддържат войната ", добавя треньорът.

Редакцията на Politico е потърсила коментар и от Сергей Бубка-младши, само че той също не отговори.

Бубка-старши също по този начин интензивно заобикаля украинските лекоатлети, когато ги среща на Световното състезание по лека атлетика в Юджийн, Орегон, през юли 2022 година, съгласно един от хората, осведомени с случая. Те вървели към Бубка и когато се канели да поздравят някогашния първенец, той отвърнал глава.

" Уважавам го като състезател, само че не и като човек " , добавя Махучих.

Докато други суперзвезди на Украйна, измежду които Махучих, футболистите Олександър Зинченко и Андрий Шевченко и именитите боксьори Виталий и Владимир Кличко, поддържаха военните дейности и осъдиха Путин, Бубка се изрече по-хладнокръвно за Русия.

" Пътувах с трен от Киев за Лвов. Някои хора наоколо нямаха храна и аз споделих това, което имах, с тях. След това трябваше да пътувам до Ужгород, с цел да пресека границата. Усетих какво е да си емигрант " , споделя Бубка в първото си изказване за войната през април 2022 година, към два месеца откакто Москва стартира своята инвазия в Украйна. 

Както оповестяват украинските правоохранителни органи за " Украинска истина ", Бубка напуща страната на 1 март 2022 година със особено позволение (на мъжете във военна възраст не се позволява да напущат Украйна без разрешение). След това той е напускал страната още два пъти. За финален път е напуснал страната на 4 юли 2022 година - и не се е върнал.

" Войната би трябвало да спре, мирът и човечността би трябвало да надделеят " - това споделя Бубка във връзка съветската експанзия.

През 90-те години на предишния век Бубка е обожаван от украинците като най-изявения състезател, излязъл от страната след нейната самостоятелност след разпадането на Съветския съюз.

Той е първият играч по скок на дължина 6 метра и е притежател на 17 международни върха навън и 18 на закрито. По време на дейната си кариера Бубка стартира да провежда шампионата " Звезди на скока на дължина " в Донецк - град, в който през 1999 година е повдигнат монумент в негова чест и където роденият в Луганск мъж прекарва огромна част от живота си.

След като се пенсионира през 2001 година, Бубка се насочва към политиката. През 2008 година той става член на МОК. От 2002 година до 2006 година е член на украинския парламент, като главно съставлява Партията на районите. 

През 2005 година замества Виктор Янукович - спорния прокремълски някогашен президент, който провокира огромните митинги на Евромайдана през зимата на 2013-14 година и който години наред живееше в същата жилищна постройка в Донецк като Бубка - като началник на Украинския народен олимпийски комитет, като заема поста до ноември 2022 година

Бубка се кандидатира несполучливо както за президент на МОК през 2013 година, по този начин и за началник на международната федерация по лека атлетика през 2015 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР