Сепаратисткият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон все пак даде някакъв

...
Сепаратисткият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон все пак даде някакъв
Коментари Харесай

Пучдемон поиска от Мадрид отсрочка и преговори

Сепаратисткият водач на Каталуния Карлес Пучдемон въпреки всичко даде някакъв отговор на испанските управляващи в поставения му от тях период. Той обаче не сподели изрично афишира ли Каталуния за самостоятелна от Мадрид страна или не. Стана ясно, че в поставения му период до 10:00 ч. локално време през днешния ден (11:00 ч. българско) Пучдемон е изпратил писмо до Мадрид, в което прикани министър-председателя на Испания Мариано Рахой да се срещнат, с цел да " отворят пътя към диалог” през идващите два месеца, съобщи БГНЕС, цитирайки вестник Mundo.

Пучдемон припомня също, че процесът на излизане на района от състава на кралството е бил спрян. Лидерът на Каталуния счита, че създалата се в региона обстановка " се нуждае от политически отговори и решения”. " Предложението ни за започване на разговор е искрено”, отбелязва Пучдемон в писмото си. Той приканва също за преустановяване на " натиска против популацията и държавното управление на Каталуния”.

След извършения на 1 октомври референдум за бъдещето на Каталуния, на който 90,18% от гласувалите се оповестиха за самостоятелност, на 10 октомври районните управляващи подписаха декларация за самостоятелност, която обаче, към този момент не влиза в действие. Премиерът на Испания Мариано Рахой незабавно по-късно даде на каталунското управление период до през днешния ден да изяснят обстановката и настоя за явен отговор дали е била оповестена самостоятелност.

За да избегне корав отговор от страна на централното държавно управление, Пучдемон получава период до този четвъртък, с цел да се поправи ситуацията. В противоположен случай управляващите могат да прибягнат до член 155 от конституцията, който дава право за анулация на самоуправлението на Каталуния. За каквато опция неедонкратно към този момент Рахой предизвести. Положението на Каталуния обаче се усложнява и от обстоятелството, че редица от водещите страни в Европейски Съюз, в това число и високопоставени ръководители на Общността, се оповестиха против отделянето на самостоятелната област от Испания и предизвестиха, че това би означавала автоматизираното й изключване от Евросъюза.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР