Сензационна новина дойде от Благоевград. Д-р Антон Стефов, роден в

...
Сензационна новина дойде от Благоевград. Д-р Антон Стефов, роден в
Коментари Харесай

Военен завод в Благоевград, строи го наш милиардер

Сензационна вест пристигна от Благоевград. Д-р Антон Стефов, роден в града, само че бежанец в Канада, съобщи пред общината капиталово желание за построяването на боен цех за произвеждане на бронирани машини.

Заводът ще обезпечи 500 работни места и заплати няколко пъти над междинната за страната. Стефов е избрал и мястото за завода, а това е регионът на бъдещата индустриална зона след кръговото при Зелен дол. Община Благоевград към този момент е подхванала крачките за създаване на зоната като са импортирани претенции за съгласувателни процедури в РЗИ, Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция. Изчаква се мнението на институциите.
-->
Д-р Стефов е роден в Благоевград, в фамилията на лекари, само че в последните над 30 години живее зад океана и е канадски жител. У нас не е прочут на необятната аудитория, само че е наложено име в една тясна пазарна ниша - бронираните коли. Бизнесът му в Америка се разраства след удара по кулите близнаци в Ню Йорк през септември 2001 година

Той е създател на водещия международен производител на бронирани коли international Armored Group, прочут в цяла Америка. Завършил е математическата гимназия в Благоевград и тогавашния ВМЕИ " Ленин " със компетентност " Машинно инженерство ". После работи като теоретичен помощник в Централния машиностроителен институт, където прави и аспирантура.

До 1988 година има регистрирани и внедрени четири патента в производството. 1991 година отпътува в Канада, пропъден от невъзможността да развива уменията си у нас. Връща се през 1992 година, с вяра, че нещата тук с демокрацията са се трансформирали, само че не вижда светлина в тунела и още веднъж отпътува за Торонто, дружно със фамилията си.

Годината е 1994 -та. Оттогава доктор Стефов, минал през всевъзможни стихии и несгоди, остава в Канада, основавайки компанията си.

Самостоятелно записва компанията си " International Armored Group " (IAG), която е специлизирана в изработването на бронирани коли. Първите поръчки идват от финансовия бранш.

Банките дават автомобил, а компанията на Стефов го бронира, тъй че да издържи на обстрелване с автомат и даже на бомбени атентати. Стъпка по стъпка благоевградчанинът става първият и максимален производител на бронирани коли в Канада, а след това и измежду първите в света.

Иска да развива бизнес и в родния си град и да обезпечи припитание за стотици хора. Срещал се е с управлението на община Благоевград и изчаква институциите да оказват помощ за бързото развиване на индустриалната зона, с цел да стартира построяването на завода си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР