Сенатът на САЩ договори повишаване на тавана на държавния дълг

...
Сенатът на САЩ договори повишаване на тавана на държавния дълг
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ гласува повишение на тавана на дълга

Сенатът на Съединени американски щати контракти повишение на тавана на държавния дълг с 480 милиарда $, предотвратявайки първото несъблюдение на Съединени американски щати по федералния дълг след две седмици, съобщи Би Би Си.

Сенатът гласоподава с 50 гласа „ за “ против 48„ срещу “ в поддръжка покачване на тавана до 3 декември, с цел да бъде избегната дългова рецесия. Документът отива за утвърждение в Камарата на представителите на Конгреса, след което ще бъде подписан от президента Джо Байдън.

Споразумението идва по-малко от две седмици преди 18 октомври, датата, която финансовия министър Джанет Йелън уточни като краен период за отбягване на първи дефолт в историята на Съединени американски щати. Тя също по този начин предизвести, че в случай че не бъде реализирана договорка Съединени американски щати ще бъдат изправени пред нова криза.

Лидерът на демократичното болшинство в Камарата на представителите Стени Хойер съобщи, че мярката ще бъде гласувана във вторник.

Тази мярка обаче съставлява единствено пролонгация, като каконодателите в Съединени американски щати обаче ще би трябвало да адресират казуса преди приключването на новия краен период през декември.

Ако Съединени американски щати изпаднат в дефолт, това съществено ще нанесе вреди върху кредитния рейтинг на страната и ще раздруса международната финансова система.

В момента дългът на Съединени американски щати възлиза на 28,4 трлн. $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР