Сенатът на Чили одобри мярка, позволяваща на гражданите да изтеглят

...
Сенатът на Чили одобри мярка, позволяваща на гражданите да изтеглят
Коментари Харесай

Чилийците могат да изтеглят до 10% от пенсионните си фондове заради пандемията

Сенатът на Чили утвърди мярка, позволяваща на жителите да изтеглят до 10 % от пенсионните си фондов е, с цел да оказват помощ намаляване на последствията от пандемията на ковид.

Законопроектът, утвърден с 29-13 гласа с един въздържал се, в този момент ще се върне в долната Камара на депутатите, където към този момент е дадена зелена светлина за финален и решителен избор.

На смяната се опълчи държавното управление на президента Себастиан Пинера , само че е подкрепена от няколко сенатори от ръководещата коалиция на страната.

Това ще бъде първата огромна промяна на приватизираната пенсионна система, която влезе в действие при починалия някогашен деспот Августо Пиночет.

Програмата задължава служащите да заплащат 10 % от заплатите си по самостоятелна сметка, която се ръководи от админите на частните пенсионни фондове.
 
| 's Chamber of Deputies approves the withdrawal of 10 percent of the pension funds. This is a historical moment against the neoliberal model imposed during the dictatorship.
— teleSUR English (@telesurenglish)

Това, както е известно, е надълбоко непопулярно в Чили и фондовете бяха една от главните точки, когато през октомври 2019 година избухнаха необятно публикувани антиправителствени митинги.

При доста хора пенсиите паднаха под минималната заплата от 301 000 песо (390 долара), макар че пенсионните им проекти трябваше да им подсигуряват 70 % от последната им заплата.

Когато Камарата на депутатите за първи път утвърди новата мярка предходната седмица, звукът на чукането с принадлежности по тенджери и тигани - известен способ за митинг и празник в Латинска Америка - можеше да се чуе в Сантяго и други градове.

Ако законопроектът премине последното затруднение, 10,9 милиона души ще могат да изтеглят до 4,3 милиона песо (5 400 долара) от пенсионните си фондове.
Подобна мярка в Перу, призната през май, видя стотици хиляди хора да изтеглят до 3700 $ от пенсионните си фондове.

Пинера се опълчи на закона като разгласи пакет от ограничения за поддръжка на междинната класа, в това число бонус от 630 $ и заеми с ниски лихви от 1900 $.

Той обаче не съумя да убеди редица бунтовни законодатели от ръководещата коалиция, чието политическо бъдеще зависи от междинната класа, огромна част от чиито представители се усещат изоставени от държавното управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР