Сенатът даде вчера зелена светлина на законопроект за защита на

...
Сенатът даде вчера зелена светлина на законопроект за защита на
Коментари Харесай

Сенатът защити еднополовите бракове в САЩ от решения на Върховния съд

Сенатът даде през вчерашния ден зелена светлина на законопроект за отбрана на признаването на еднополовите бракове на федерално равнище, написа Българска телеграфна агенция.

Законодателната самодейност бе подхваната предвид на терзанията, че по-консервативен Върховен съд би могъл да анулира решението от 2015 година, с което еднополовите бракове станаха законни на всички места в Съединени американски щати, заяви Ройтерс.

Законопроектът събра шейсетте гласа, нужни за преустановяване на дебата, преди да се гласоподава приемането му дефинитивно. Той ще служи за гаранция против всевъзможни бъдещи дейности на Върховния съд, като наложи на федералното държавно управление задължението да признае, че всеки брак е легален в щата, в който е подписан. Няма да бъдат спирани щатите да не разрешават еднополовите или междурасовите бракове, в случай че Върховния съд им разреши.

Всички 50 демократи и 12 сенатори от Републиканската партия гласоподаваха за прокарването на законопроекта в 100-местната горна камара на американския Конгрес. Камарата на представителите одобри сходен законопроект през юли с поддръжката на 47 републиканци и на всички демократи конгресмени.

Текстът би трябвало да премине през още няколко процедури в Сената, преди да може да се утвърди дефинитивно и да се подпише от президента.

Когато през юли Върховният съд анулира конституционната отбрана на абортите, висшият магистрат Кларънс Томас изрече мнение, че съдът би трябвало да обмисли анулацията и на други прецеденти, защитаващи персоналната независимост, в това число и решението от 2015 година за узаконяването на еднополовите бракове.

Според Бюрото за броене на популацията в Съединени американски щати има към 568 000 женени еднополови двойки. Сенаторката от Демократическата партия Тами Болдуин, която е първата намерено хомосексуална сенаторка и основна инициаторка на законопроекта, съобщи на конференция във вторник, че е схванала за разтревожени жители, които се боят поради предлагането да се отнеме правото им да сключат брак с този, който обичат. Преди гласуването през вчерашния ден сенаторът от Републиканската партия Том Тилис, който също е от основателите, дефинира законопроекта като „ добър компромис…основаващ се на взаимно почитание към скъпите ни американци “.

Въпреки че в последните 10 години еднополовите бракове се трансфораха от внимателен въпрос в добре одобрена норма, договарящите би трябвало да намерят салдото сред отбраняване на правото, което множеството американци смятат за даденост, и усмиряване на опасенията на републиканските сенатори по отношение на религиозните свободи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР