Семейството е най-добрата среда за отглеждането и развитието на всяко

...
Семейството е най-добрата среда за отглеждането и развитието на всяко
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Семейството е най-добрата среда за отглеждане на децата

„ Семейството е най-хубавата среда за развъждането и развиването на всяко дете и това следва да бъде един от главните правила в бъдещата Национална тактика за детето. “

Това отговори общественият министър Иванка Шалапатова на въпрос от парламентарния надзор. Тя обърна внимание, че страната ни е утвърдила Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето през 1991 година, с което е поела ангажимент за използване на главните ѝ правила за възстановяване на детското богатство и гарантиране на правата на децата.

Законът за протекция на детето , въпреки това, планува държавната политика в тази тенденция да се реализира въз основа на призната от Народното събрание по предложение на Министерския съвет Национална тактика за детето . Министър Шалапатова изрази страдание, че към този момент 5 години този ангажимент не е изпълнен, откакто работата по направения през 2018 година план е прекъсната.

Социалният министър е уведомила депутатите, че през май 2022 година е образувана нова работна група . Целта й е да актуализира визията на бъдещата Стратегия, като се изготви проект и нов план на документа.

„ Приемането на Национална тактика за детето е наш общ ангажимент според Закона за протекция на детето и имам вяра, че следва да бъде призната. Нашата визия е, че тя би трябвало да е ориентирана към гарантиране на правата на децата, само че в подтекста на мощна поддръжка към техните фамилии. Поради това е значимо да насочим напъните си към предварителна защита на рисковете за израстване на децата в неподходяща за тяхното развиване среда и то още от интервала на ранното детство посредством използване на сложни здравни, просветителни и обществени ограничения и интегриран метод, развиване на нови механизми за междусекторно съдействие и съгласуваност “, изясни министър Шалапатова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР