Кризата за кадри в здравеопазването. За това алармират от сектора

...
Кризата за кадри в здравеопазването. За това алармират от сектора
Коментари Харесай

Криза за кадри: Как да си набавим спешно 17 000 медицински сестри?

Кризата за фрагменти в опазването на здравето . За това сигнализират от бранша в Международния ден на сестринството.

У нас не доближават близо 17 000 медицински сестри, сочи отчета на Съвета по стопански разбори към Министерския съвет.

A с цел да бъде достигнато най-хубавото съответствие – най-малко две сестри на един доктор, са нужни над 29 000 медицински сестри.

 Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето България 3 мин. Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето  Община ще дава стипендии и жилища на бъдещи медици, в случай че останат да работят там Тази сутрин 4 мин. Община ще дава стипендии и жилища на бъдещи медици, в случай че останат да работят там  Д-р Благомир Здравков: У нас не се дава сложна педиатрична помощ Лице в лице 4 мин. Д-р Благомир Здравков: У нас не се дава сложна педиатрична помощ  Бизнесът: „ Няма квалифицирани хора “, работещите: „ Не ми харесва заплатата “ България 3 мин. Бизнесът: „ Няма квалифицирани хора “, работещите: „ Не ми харесва заплатата “  Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето България 3 мин. Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето  Община ще дава стипендии и жилища на бъдещи медици, в случай че останат да работят там Тази сутрин 4 мин. Община ще дава стипендии и жилища на бъдещи медици, в случай че останат да работят там  Д-р Благомир Здравков: У нас не се дава сложна педиатрична помощ Лице в лице 4 мин. Д-р Благомир Здравков: У нас не се дава сложна педиатрична помощ  Бизнесът: „ Няма квалифицирани хора “, работещите: „ Не ми харесва заплатата “ България 3 мин. Бизнесът: „ Няма квалифицирани хора “, работещите: „ Не ми харесва заплатата “

Сред главните проблеми в бранша са ниското възнаграждение, свръхнатоварването на работното място и недобрите условия на труд, недооценяването и пренебрежителното отношение от страна на лекарите.

Целият си професионален път Христина е посветила на една специалност и на една болница .

„ О, имало е доста моменти, в които изнемогваш от бодърствуване, в които ти идва допълнително психическото натоварване. Пациентите са доста. Всичко това от време на време те обезверява. Но положителните неща са повече и по тази причина продължаваш напред “, твърди здравната сестра Христина Маринова-Неделчева.

Снимка: bTV

Казва, че не не помни тежките случаи на най-малките пациенти – тогава, когато се пробва да избави едно бъдеще.
„ Професията става все по-лесна, защото има доста нови механически прелюдия. Но става и все по-трудна поради неналичието на личен състав, тъй като е мощно застаряващ и изчезващ “, установи с тъга Христина Маринова-Неделчева.

В болница „ Св. Екатерина “ работят 90 сестри , има разкрити още 40 свободни работни места.

„ За да може да се обезпечи добра здравна грижа, се назначават студенти по медицина и сестри в 3-4 курс. Средната възраст на медицинските сестри е над 50 години. Млади фрагменти има доста малко. Като вземем МУ-София, годишно се дипломират към 140 сестри. Лечебните заведения обаче са доста и не могат да се покрият потребностите “, изяснява основната сестра на болница „ Св. Екатерина “ Ирен Миленкова.

Снимка: bTV

„ Това не може да продължава безконечно. И доста скоро, ще има лечебни заведения, които ще заплащат извънредно високи заплати за медицински сестри, само че отново няма да има кой да работи “, безапелационна е Милка Василева, ръководител на УС на БАПЗГ.

Справедливото систематизиране на ресурса за заплати е основно за привличане и задържане на личния състав, показват здравните управляващи.

Снимка: bTV

 

В пълномощията на работодателя е да планува и тласъци при повишение квалификацията на медицинските сестри, с цел да имат тези експерти мотивация за кариерно развиване “, се споделя в позицията на Министерство на здравеопазването.

„ Хората или по-скоро страната би трябвало да знае, че тази специалност би трябвало да се съживи. Това би трябвало да стане с привличането на нови фрагменти “, безапелационна е Христина Маринова-Неделчева.

Срещайки се всеки ден с заболяването, тя пожелава единствено едно – здраве за себе си и за близките.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР