Семействата на деца, които са останали без родител, ще получават

...
Семействата на деца, които са останали без родител, ще получават
Коментари Харесай

Децата сираци ще получават помощи, а не пенсии

Семействата на деца, които са останали без родител, ще получават от следващата година нов тип месечна помощ. Това разгласи министърът на обществената политика и труда Бисер Петков на брифинг пред публицисти в постройката на Министерски съвет.
" С измененията в Закона за фамилните помощи за деца се предлага нова фамилна помощ, която ще получават децата, които нямат право на наследствена пенсия за умрял родител ", сподели след съвещанието министърът на обществената политика Бисер Петков.
" От поправките могат да се възползват към 5600 деца, чийто татко или майка, или и двамата родители, са умряли, само че те нямат право на наследствена пенсия ", изясни Петков.
В момента наследствена пенсия получават единствено деца чиито чийто родител е бил обезпечаван, само че 2700 деца сега не дават отговор на този аршин и получават лична пенсия, която се отпуска единствено по решение на държавното управление след тромава процедура.
Месечната помощ ще се отпуска на база на рентабилен аршин, който ще бъде съгласуван с доходния аршин за другите месечни помощи, който се дефинира годишно с бюджета. Сега той е 450 лв. на член от фамилията месечно. " Изплащането й ще бъде при изискване децата да посещават детски градини или учебни заведения. Ще се изплаща до 18 или 20 години, в случай че децата не престават да учат ", сподели министърът.
Вместо от Национален осигурителен институт тези средства ще се поемат от държавния бюджет като обществено подкрепяне, като се уголемява и кръгът на подпомаганите деца.
Точната сума на месечната помощ за дете с умрял родител ще бъде определяна всяка година в закона за бюджета. Децата с лични пенсии ще могат да изберат дали от 1 януари 2019 година да се откажат от тях, с цел да получават фамилната помощ.
Очаква се новата фамилна помощ да бъде по-голяма от сегашната лична пенсия за сираци, която е 113 лева, съгласно Бисер Петков.
За да влезе в действие смяната на закона тя би трябвало да бъде утвърдена и от Народното събрание, както и да бъдат изменени и други нормативни актове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР