Семената от чиа са били познати и са били широко

...
Семената от чиа са били познати и са били широко
Коментари Харесай

За какво са полезни зърната от чиа

Семената от чиа са били познати и са били необятно употребявани от инките и ацтеките. Те са били известни и са се считали за толкоз потребни, че даже са били по-търсени от златото.

При маите чиата даже е заемала почетно място в някои от техните церемонии. Но какво съставляват тези семена наречени чиа и фактически ли са толкоз потребни, колкото се е считало от разнообразни нации в предишното?

Чиа това са дребни и твърди семена, които порастват на растение, което доста наподобява на култивиран чай. В наши дни най-често може да се срещне в Гватемала или Мексико.

Растението стига до височина най-вече метър и образува цветчета, като най-после на цвета има гроздове, които са формирани от тези дребни семена.

Всъщност от цялото растение семенцата са най-използвани и носят най-вече потребни субстанции на организма. Семената от чиа могат да бъдат съхранявани дълго време, без да гранясат или по някакъв метод да трансформират усета си. Но какво съдържат и за какво са толкоз потребни?

Изключително богати са на фибри, натрий, фосфор, манган, цинк, желязо, на калций, на омега 3-мастни киселини, спрямо боровинките, тези семенца имат доста по-големи антиоксидантни свойства.

 Зърна от чия и ленено семе

Заради високото наличие на тези субстанции, чиа са извънредно подобаващи при разнообразни хранителни режими и могат да ни влязат в приложимост, в случай че желаеме да отслабнем – съдържат толкоз доста фибри, че могат да ни обезпечат съвсем 40 % от нужната дневна доза.

Освен това възстановяват и показанията на кръвната захар, холестерола, както и контролират течността в организма ни, усъвършенства доста работата на стомашно-чревния тракт, спомага за детоксикацията на организма, не съдържат глутен.

Употребата на чиа семена ще усъвършенства тонуса ни доста и по едно и също време с това ще ни помогне в битката с непотребните килограми.

Можете да си купите чиа семена в био магазините или щандовете за биопродукти в огромните търговски вериги. Най-добре съхранявайте на мрачно, в керамичен или пък стъклен буркан.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР