Селенът може да предотврати инфекции и рак, но изследователите предупреждават

...
Селенът може да предотврати инфекции и рак, но изследователите предупреждават
Коментари Харесай

Връзката между селеновия дефицит и вирусите

Селенът може да предотврати инфекции и рак, само че откривателите предизвестяват за понижени равнища на банкет в актуалното общество.

Дори в случай че спазвате здравословна и уравновесена диета, може да бъде мъчно да си набавите задоволително селен заради климатичните промени и изчерпването на питателните субстанции в почвата, изключително в Европа. Това сподели изследване, извършено от швейцарски учени.

Селенът е доста значим за имунната система, само че какъв брой от него ни е нужен, с цел да бъдем оптимално предпазени против инфекции? Изглежда също има връзка сред необятно публикувания недостиг на селен и нараствания % на рака.

Количеството на селен в храната ни зависи от това какъв брой минерала има в почвата. Методите на земеделие и изменението на климата обаче могат да доведат до спомагателна загуба на селен от цели 66% от култивираните площи в света. Изглежда, че казусът визира в частност Европа

Изчисленията се основават на по-голям брой почвени проби, които са оценени от учени от Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии. Те допускат, че дефицитът на селен става все по-широко публикуван и това има негативно въздействие върху другите протеини и белите кръвни кафези на имунната система.

Селенът е значим за имунната отбрана

 Селен

Селенопротеините действат като ензими, които въздействат на другите протеини и белите кръвни кафези на имунната система. На първо място, селенопротеините са значими за нашата неспецифична (вродена) имунна отбрана, която се оправя с по-голямата част от инфекциите.

Второ, селенопротеините са значими за характерната (адаптивна) имунна система, която се развива след раждането и която е в положение да се специализира да създава антитела и да ни направи ваксинирани.

И най-после, няколко селенопротеини действат като антиоксиданти, които пазят здравите кафези от имунни офанзиви.

Веднага откакто получим зараза, белите кръвни кафези от нашата неспецифична имунна система всмукват големи количества О2 и го трансформират в свободни радикали. Тези свободни радикали служат като разрушителни ракети против нахлуващи микроорганизми.

По време на процеса белите кръвни кафези поемат доста селен и витамин С, с цел да им оказват помощ да осъществят фронтални офанзиви. По този метод тази част от нашата имунна система, която може да се съпостави с щурмови войски, може да се бори с разрастваща се зараза, преди въобще да разберем.

Въпреки това свободните радикали са доста нападателни молекули, които също могат да причинят верижни реакции и клетъчно увреждане, в случай че не бъдат впрегнати. Следователно се нуждаем от защитни антиоксиданти, с цел да ограничим пагубния резултат на свободните радикали, а селенът, витамин С и някои други съединения играят роля в тази връзка.

Селенът предотвратява разновидността на грип, простуда и херпесен вирус. Причината, заради която толкоз доста от нас са наранени от повтарящи се инфекции (настинки, грип и херпес), е, че тези типове вируси са по този начин нареченитеРНК вируси и доста добре мутират. РНК вирусът може да промени външния си тип или антигените си, като по този метод заблуди имунната отбрана и не му разреши да развие имунитет. Следователно имунната система би трябвало да се започва изначало, изключително в случай че е компрометирана, преди всичко.

 Селенов недостиг и РНК вирусите

Тук селенът се вписва в картината.

Мелинда А. Бек, професор от Университета в Северна Каролина, Съединени американски щати, разкри, че мишките с недостиг на селен, инфектирани с грипен вирус А, имат нараснал % на разновидности на РНК вируса. Тези мишки също имат проблеми с битката с грипа спрямо мишки, които имат доста селен в тялото. Инфектираните с грип мишки, на които липсва селен, развиха съществено белодробно затруднение заради грипа си, до момента в който мишките, които имаха доста селен, страдаха единствено от леки признаци.

Селенът е значим за попречване на разновидността на грипния вирус и други типове РНК вируси. Неслучайно новите рискови грипни варианти постоянно произлизат от изчерпани от селен райони на Китай, Централна Африка и Югоизточна Азия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР