"Сектор “Туризъм” трябва да бъде включен в Плана за възстановяване

...
"Сектор “Туризъм” трябва да бъде включен в Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Прането по хотели и ресторанти - на държавна сметка с европари?

"Сектор “Туризъм” би трябвало да бъде включен в Плана за възобновяване и резистентност на България. Недопустимо е подобен стратегически бранш за българската стопанска система да не бъде подкрепят с обособени ограничения, кореспондиращи с бранша, а да се разчита единствено на косвени изгоди от други стратегии ", се споделя в писмо на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) до вицепремиера Томислав Дончев.

Тази фундаментална рекламация стана обществено притежание още на 3 ноември, само че кой знае за какво до момента никой не е издирил централния офис на асоциацията и не я е "тапицирал " с яйца, домати, картофи или с "онази " консистенция, с която днешният министър председател - в качеството му на тогавашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи - през 2003 година онагледи българската политика. За лайното в целофана иде тирада...

Спор няма. Собствениците на хотели и заведения за хранене, както и техните наемни служащи, са измежду най-потърпевшите от пандемията. И тъкмо заради тази причина, от оповестяването на изключителното състояние през март, те освен се оказаха най-ухажваните и обгрижваните от държавното управление, ами надали не бяха издигнати в фетиш. Нещо като третото око на Мулдашев, което ха е склопило клепач, ха е избухнала имплозия и Вселената се е събрала в първообраза си на лешник от преди Големия гърмеж.

Другата подобаваща метафора е именитото предизвикателство на Архимед: „ Дайте ми опорна точка и задоволително дълъг лост и аз ще повдигна Земята! " Защото, съотнесено към нашия случай, това предизвикателство към този момент звучи по този начин: "Дайте ми задоволително меко държавно управление и аз ще усвоя всички антикризисни милиарди на Европейския съюз! "

Логиката на "искателите " е елементарно обяснима.

Според предварителните (все още) антикризисни структури на Брюксел, България може да получи безплатна помощ от над 12 милиарда лева и заеми до 9 милиарда лева от Фонда за възобновяване на Европейския съюз. Н

Според Националният проект, показан от Томислав Дончев, тези средства би трябвало да бъдат разпределени в четири съществени посоки - "Иновативна България ", "Зелена България ", "Свързана България " и "Справедлива България ".

Според писмото на БХРА, българският туризъм би трябвало да бъде включен като бенефициент най-малко в няколко от стратегиите. И то наложително, тъй като инак въпросният туризъм банкрутира и Брутния вътрешен артикул отпътува непосредствено към изуй гащи.

По принцип - заслужено. В частност - разумно. По създание - аморално. Защото, с цел да вземеш (или получиш) - на първо време би трябвало да дадеш. С други думи - по силата на каква логичност претенциите на хотелиерите и ресторантьорите за държавна поддръжка ескалират в геометрична градация, откакто минимум 70% от техния бизнес е горист?

"Сивата стопанска система в България създава към 23 милиарда лева, които са отвън обсега на обществените финанси и социално-осигурителната система... Най-много недеклариран труд има в селското стопанство, услугите, строителството, туризма, хотелиерството и ресторантьорството, търговията. Като 16 - 20% от популацията в страната е закупувало недекларирани артикули и услуги, 5 - 10% са упражнявали недеклариран труд, а 6 - 14% са получавали заплата в плик... "

Тази констатация е направена от специалистите на КНСБ и е оповестена в уеб страницата на конфедерацията на 24 септември 2020 година. Тоест - година и един-два месеца, откакто водачът на синдиката Пламен Димитров влезе в Съвета на шефовете на курорта "Албена ". И цели шест месеца, откогато държавното управление се гърчи като червей на рибарска кука, единствено и единствено да компенсира обилно загубите на хотелиерите и ресторантьорите, щото те били основата на Брутният вътрешен продукт айсберга!

Както и да е, страстите са си страсти, а рациото - който по какъв начин си го извоюва.

В този ред на мисли, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се явява следващият индивид, който с пари на европейския поданик желае да запълни дупките, продължаващи да зеят поради двойните и тройни стандарти, наложени и налагани от така наречен национални управляващи.

Само един образец, тъй като поради останалите България просто би трябвало да бъде изхвърлена от Европейския съюз. На секундата и без право на каквито и да било обструкции:

"По планувания дирек “Зелена България”, хотелите и заведенията за хранене да бъдат подкрепени посредством средства за обезпечаване на филтри и климатични системи за отбрана от тънък прахуляк, плесени, алергени, полени и микроби.

По този метод ще се обезпечи чист и безвреден въздух за клиентите на местата за снаждане и заведенията.

От организацията оферират още да се финансират обособени зони за свободно къмпингуване към водоемите с прилежащи ток, вода, осветяване, санитарни пространства и видеонаблюдение... ".

За какво става дума ли?

Просто е, въпреки и да наподобява комплицирано.

Ако хотелиерите и ресторантьорите са прави и в тази си рекламация, пъклен е забавно, за какво в България към момента има лицензирани от страната хотели и заведения за хранене? И, откакто ги има, въпреки и те да не разполагат с нито едно средство за обезопасяване на клиентите си, кой ли е прибирал парите за противозаконното им лицензиране от 15-20 години насам?

Тишина! Толкова гъста и мазна, че даже думата на Валери Симеонов - титаничният герой за здравословна интонационна среда по международните български курорти към този момент не се чува. Чудно за какво ли?

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР