Сексистки коментари по време на сесия на Европейския парламент, сбиване,

...
Сексистки коментари по време на сесия на Европейския парламент, сбиване,
Коментари Харесай

Осем любопитни момента от този мандат на Европейския парламент

Сексистки мнения по време на сесия на Европейския парламент, сборичкване, разпит на Марк Зукърбърг, гневни забележки от страна на Жан-Клод Юнкер. Медийният сътрудник на EurActiv Euroefe напомня няколко любопитни момента от осмия мандат на Европейския парламент.

В центъра на вниманието: Комисар Канете

На 1 октомври 2014 година Европейският парламент бе на косъм да блокира номинацията на испанския еврокомисар за климата и енергетиката.

Магел Ариас Канете трябваше да се извини за сексистки мнения и да обясни въпроси към възможен спор на ползи поради предишното му в петролния бранш. За да го направи, той бе заставен да продаде дяловете, които имаше в две петролни компании. Неговата брачна половинка, синът му и деверът му към момента са акционери или даже членове на въпросните компании.

Една свада, която не приключи добре

На 6 октомври 2016 година евродепутатът Стивън Улфи, който тогава бе любимец за управителния пост в Партията за самостоятелност на Обединеното кралство (ЮКИП), бе признат в болница в Страсбург след сборичкване по време на партийна среща в коридорите на пленарното съвещание на Европейския парламент. Снимката на Улфи, легнал в безсъзнание на пода на Парламента, бързо стана известна в интернет.

Сексистки мнения

През март 2017 година полският евродепутат Януш Корвин-Мике отбрани разликите в заплащането сред мъжете и дамите по време на пленарно съвещание, обосновавайки се с думите, че " дамите са по-слаби, по-малки и по-слабо интелигентни ". Той бе глобен преди да напусне поста си.

Сбогом на " родителите " на Европа

На 1 юли 2017 година международни водачи като израелският министър председател Бенямин Нетаняху, съветският министър председател Дмитрий Медведев и някогашният президент на Съединени американски щати Бил Клинтън дойдоха в Страсбург, с цел да отдадат респект на някогашния немски водач Хелмут Кол, основна фигура за европейската интеграция. Той умря няколко дни преди Симон Вейл, първия ръководител на Европейския парламент и знак на европейския феминизъм и антисемитизма.

Гневът на Юнкер

Присъствието на едвам 30 от всички 751 евродепутати в Европейския парламент по време на тирада на малтийския министър председател Джоузеф Мускат на 4 юли 2017 година накара ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да насочи остри рецензии към Европарламента.

" Ако господин Мускат, министър председател на Малта, бе госпожа Меркел или господин Макрон, залата щеше да е цялостна. Европейският парламент е непоносим, доста презрян ", сподели Юнкер.

Извиненията на Зукърбърг

В тирада на 22 май основният изпълнителен шеф на " Facebook " Марк Зукърбърг се извини пред евродепутатите за абсурда с " Кеймбридж аналитика " без обаче да даде съответен отговор на нито един от въпросите, които му зададе политическото управление на Европейския парламент.

#Metoo

През октомври 2018 година група чиновници на Европарламента сътвориха блог MetooEP, в който жертви на полов тормоз или сексистко държание в институцията да могат анонимно да описват историите си. В отговор Европарламентът предприе ограничения, с цел да предотврати сходни случаи на тормоз.

Спорно изявление за Мусолини

На 13 март 2019 година ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни трябваше да се извини за думите си за диктатора Бенито Мусолини. " Не споделям политическите му убеждения (...) само че в случай че би трябвало да сме почтени, Мусолини направи пътища, мостове, здания, спортни уреди, той преустрои толкоз региони в нашата Италия. Като цяло не считам управническата му активност за позитивна, само че бяха свършени някои неща ", сподели той, само че след това изясни, че става въпрос за неразбирателство.

" Винаги съм бил уверен антифашист Фашистката тирания, расистките закони и гибелта, която предизвикаха, са най-мрачната страница в италианската и европейската история ", добави Таяни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР