Сега ще разгледаме една класация – Топ 10 интересни факти: 10.

...
Сега ще разгледаме една класация – Топ 10 интересни факти:
10.
Коментари Харесай

Топ 10 на едни от най-интересните факти в света

Сега ще разгледаме една ранглиста – Топ 10 забавни обстоятелства:

10. Най-лютата люта чушка в света е толкоз люта, че може да ви убие

Лютивият вид чушка “Драконов мирис ”, употребен като оръжие от военните, може да бъде гибелен. Ако изядете една такава, има късмет да предизвикате анафилактичен потрес и изгаряне на дихателните пътища. “Пробвал съм го на върха на езика ми и той просто гореше ли гореше ”, споделя Майк Смит – занимание градинар, който е основал чушката “Драконов мирис ” дружно с учени от Нотингамския университет. А за какво е основан подобен пикантен пипер? Както се оказва, лютото чушле в началото е създадено, с цел да се употребява в медицината като анестезия, от която да изтръпне кожата.

9. В Индонезия живеят едни от най-ниските хора в света

Въпреки че на всички места има ниски и високи хора, Индонезия е дом на едни от най-ниските хора в света, сочат данни, събрани от разнообразни световни източници през 2017 година Когато се вземат поради и двата пола, междинният възрастен е към 1,58 метра. Хората в Боливия съще не са доста по-високи със междинен растеж за възрастни 1,6 метра. Най-високите хора измежду нас живеят в Холандия, където междинната височина на възрастните е 1.83 метра.

8. Най-дългото име на планетата е дълго 85 букви

Хората, които живеят на хълма Mamungkukumpurangkuntjunya, Австралия, се нуждаят от малко самообладание, когато би трябвало да изписват името на родния си град. Но знаете ли какво? Така вършат и хората от езерото Chargoggagoggman-chauggagoggchaubunagungamaugg в Масачузетс и фермерите от Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein, Южна Африка. Все отново никой от тях няма толкоз доста работа за писане на адреса си, в сравнение с тези, които живеят в Taumatawhakatangi­hangakoauauotamatea­turipukakapikimaunga­horonukupokaiwhen­uakitanatahu , Нова Зеландия. С дължина 85 букви, това е най-дългото име на света.

7. Най-студената температура, записана в миналото -97 градуса по Целзий

Може да си мислите, че сте привикнали със студения въздух и бурните ветрове, само че нормалният зимен ден няма нищо общо с най-студения ден, регистриран в миналото, като температурата е била -97 градуса по Целзий. Температурата е записана в Антарктида по време на извършени проучвания сред 2004 и 2016 година Само няколко глътки въздух при тази температура биха провокирали кръвоизлив в белите дробове, което ще ви убие.

6. Най-скъпата монета в света е била продадена за повече от 10 милиона $

Най-скъпата монета в света е меден американски $ от 1794. Няколко експертни нумизматични откриватели считат, че това е била първата сребърна монета, издадена от федералното държавно управление на Съединени американски щати. По този метод се слага нов международен връх за най-скъпата продажба на единични монети до момента, като договорката за тази монета от 2013 година е за малко над 10 милиона $.

5. В целия свят има повече от 24 часови зони

Ако часовите зони на Земята бяха през един час разстояние, тогава щяхме да имаме 24 часови зони, което звучи много ясно. Ситуацията обаче е малко по-сложна от тази. Тъй като доста часови зони се разграничават единствено с 30 или 45 минути, те не се вписват в добре завършени и подредени 24 часови промеждутъци, което значи, че има повече от 24 зони, макар че е мъчно да се каже тъкмо какъв брой.

4. Швеция има повече острови от всяка друга страна

Със своите 221 800 острова се счита, че Швеция има повече острови от всяка друга страна по света. Като единствено към 1000 от тях са населявани.

3. В Канада се намират девет % от международните гори

Канада се гордее с 3 101 340 квадратни километра гори или девет % от всички гори по света, като площите с гори заемат към 31% от територията на Канада. Горските масиви на Канада са с размер колкото цяла Индия.

2. Фейсбук имат повече консуматори спрямо популацията на Съединени американски щати, Китай и Бразилия

Използвате ли Facebook? Ако не го вършиме, вие сте измежду хората, които с всеки минал ден стават все по-малко. Всъщност 2 милиарда дейни консуматори имат акаунт в платформата за обществени медии, което е повече от популацията на Съединените щати, Китай и Бразилия взети дружно. Съоснователят и основен изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг разгласява това значимо събитие, казвайки: „ Ние реализираме прогрес в свързването на света и в този момент дано го сближим “.

1. Всички мравки на Земята тежат почти толкоз, колкото всички хора

Общото население на хората по Земята е съвсем 8 милиарда. В същото време има 10 квадрилиона (10 000 000 000 000 000) мравки, които пълзят в близост в този миг. Според бранителят на дивата природа Крис Пакъм, в случай че всички тези мравки се съберат биха тежали почти същото като всички нас хората. Но пък въпреки това Франсис Ратникс, професор по пчеларство в университета в Съсекс, не е склонен. Той споделя “макар, че този факт да е бил истина в предишното, в наши дни хората непрестанно стават по-дебели. Ние не просто усилваме популацията, а усилваме мазнините, тъй че мисля, че оставихме мравките зад себе си. “

БОНУС ФАКТ – Цялото население на света може да се побере в Лос Анджелис

Общото население в света е повече от 7,5 милиарда. И явно това число звучи голямо. Въпреки това, може да се почувствате малко по-спокойни откакто научите, че в случай че всеки един от тези хора застане един до друг, всички те биха могли да се поберат в границите на 500 квадратни благи, което е по-малко от територията, която заема Лос Анджелис.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР