Сега не е подходящият момент за реформа на службите. Това

...
Сега не е подходящият момент за реформа на службите. Това
Коментари Харесай

Борисов и Пеевски смятат, че сега не е време за реформа на службите

Сега не е подобаващият миг за промяна на службите. Това разясниха ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов и глобеният за корупция по световния закон " Магнитски " Делян Пеевски от Движение за права и свободи в четвъртък.

Поводът за техните изявления е подадената в сряда оставка от депутата от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) като началник на парламентарната комисия, отговаряща за спецслужбите. Оставката му беше провокирана точно от нежеланието на ГЕРБ и Движение за права и свободи да спомагат за обединение на Служба " Военно разузнаване " и Държавна организация " Разузнаване " (ДАР).

Няколко дни по-рано Атанасов сподели, че двете партии поддържат концепцията. В четвъртък обаче Борисов и Пеевски споделиха, че промяната би трябвало да се случи след края на войната в Украйна .

" По време на война не е добре да има промяна в службите. Да се успокои ситуацията и тогава може да се пристъпи към това ", сподели Пеевски, който през последните месеци постоянно приказва пред медиите в коридорите на Народното събрание. Той е апетитен от съперниците си за основен фактор в политиката, бизнеса и медиите в България.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов също разяснява случая и дефинира подадената от Атанасов оставка като " доста значим сигнал " за това дали ръководещите ще намерят воля за промяна. Той също прикани ГЕРБ да се върнат на масата на договарянията.

В сряда Борисов заяви за първи път, че не поддържа сливането на службите. По-късно Пеевски изрече същата позиция. Това докара до подаването на оставката на ген. Атанасов, чието място по-късно беше заето от депутата от ПП-ДБ и някогашен вътрешен министър Бойко Рашков.

Темата за промяна на службите е настояща през последните месеци. Досега обаче двете опониращи си позиции бяха на ръководещите и президента. Настоящите ръководители на службите за сигурност са назначени точно от служебни държавни управления на Румен Радев .

През май ГЕРБ и ПП-ДБ изготвиха цели, по които да се образува ново държавно управление. Приемането на законодателни промени за освобождение на управленията на българските служби за сигурност от непознато въздействие беше един от тях.

Още през август ПП-ДБ заприказва за на службите, с които да се понижи въздействието на президента в областта на сигурността, която по Конституция се управлява от Министерския съвет.

Идеята на новия законопроект, препоръчан от Атанасов, беше ДАР и Служба " Военно разузнаване " да се обединят в една работа, като Министерският съвет предлага кой да я заеме, а утвърждение дава не президентът, а Народното събрание.

Тогава Атанасов сподели, че законопроектът към този момент има поддръжка и от ГЕРБ , и от Движение за права и свободи. Сега обаче позицията на двете партии се промени.

Движение за права и свободи публично не са част от съглашението за сформиране на държавно управление сред ГЕРБ и ПП-ДБ. През последните месеци обаче те заемат дейна позиция за законодателните промени наедно с ръководещите. Тяхната поддръжка е нужна и за постигането на нужното парламентарно болшинство при възможна конституционна промяна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР