Сега когато линията на бедност става 504 лв., близо 400

...
Сега когато линията на бедност става 504 лв., близо 400
Коментари Харесай

Омбудсманът: Близо 400 000 пенсионери ще останат под линията на бедност

Сега когато линията на беднотия става 504 лева, близо 400 000 пенсионери ще останат под тази линия. За да преживеят зимата и въобще да преживеят, тези хора ще имат потребност от обезщетения. Това не са единствено пенсионерите, това е и доста огромна част от хората с увреждания, сподели в утринния блок на BTV „ Тази заран “ омбудсманът Диана Ковачева. По думите й обезщетенията би трябвало да бъдат заложени в бюджета и той да бъде обновен.



Бяха преизчислени всички пенсии от труд. Само че единствено 1/3 получиха покачване. Така и не сме стигнали досега, в който на процедура актуализираме пенсиите със средномесечния застрахователен приход от миналата или най-малко по-близка до съвремието година, добави тя.

Ковачева разяснява, че методиката, по която се дефинират ТЕЛК-овете е несправедлива и ощетява хората.

Третият проблем – фрапантни забавявания за преосвидетелстване и в началото освидетелстване на хората. Причината е в неналичието на лекари, само че другите лекари не желаят да вземат участие, тъй като заплащането не е положително. Подали сте си юли месец документите, изтича вашето решение. Януари ви дефинират като дата. През това време нямате права, т.е. не получавате инвалидна пенсия, сподели омбудсманът.

Диана Ковачева предлага ТЕЛК-овете да бъдат удължавани и хората да си има права, до момента в който не бъдат извикани и преосвидетелствани.

По думите й са нужни повече средства в бюджета и смяна в методиката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР