Седмица след унищожителните земетресения, които разрушиха хиляди сгради в Турция

...
Седмица след унищожителните земетресения, които разрушиха хиляди сгради в Турция
Коментари Харесай

Ден 7-и: Над 33 000 станаха жертвите в Турция и Сирия, все още намират оцелели

Седмица след унищожителните трусове, които унищожиха хиляди здания в Турция и Сирия, откриването на оживели е все по-малко евентуално. Неделният ден в Турция стартира с няколко позитивни вести на оживели и избавени след 150 часа под руините. Над 33 000 са към този момент жертвите в двете страни след земетресенията на 6 февруари. Междувременно екипът от 33-ма души български доброволци, които помагаха в издирванията в Кахраманмараш, преустановяват работа от през днешния ден. 

Въпреки безнадеждната обстановка в Турция на 7-мия ден след мощните трусове, избавителните екипи не престават да откриват оживели под тоновете бетон.

Наричат ги чудеса, тъй като хората са прекарали над 150 часа под руините, без храна и вода. 

В неделя спасителите извадиха жив мъж от срутена постройка в Антакия, часове откакто чуха гласове отдолу под руините. Оцелелият 23-годишен Хюсеин Сефероглу е един от деветимата, които към момента са блокирани в постройката. Спасителите приветстваха и скандираха: " Бог е популярен! " След спасяването служащите помолиха за тишина, с цел да могат да употребяват аудиооборудване, с цел да се ослушат за други евентуални оживели.

За знамение оповестиха и от в Хатай и Адъяман – четирима избавени след 150 часа под руините, измежду които три деца. Спасителните екипи съумяха да извадят живо момиченце на 3 години в Хатай. А 7-годишно момченце в град Адъяман, който също е измежду най-силно засегнатите от естественото злополучие региони, е избавено на 152-ия час. 

Минути по-късно бе обявено и че момченце и майка му са избавени отдолу под руините на срутил се блок в град Антакия, окръг Хатай. Малкият Йомер е бил изваден отдолу под отломките на рухнал блок тази заран, а по-късно спасителите са съумели да извадят отдолу под руините жива и майката на Йомер.

Град Хатай и едноименният окръг са безусловно заличени след унищожителните земетресения на 6-и февруари.

149 часа след трусовете румънски екип избави 35-годишен мъж на име Мустафа в провинция Хатай. Почти същото време под руините е прекарало и 10-годишно момиче в Антакия, което беше извадено живо.

За сирийците, минали границата с Турция след началото на гражданската война в страната им, земетресението е следващото злощастие.

 
Няма къде да отида в Сирия. Къде може да отида? Никъде. Нямам семейство, нямам дом, нямам земя, близки. Нищо нямам. Имах брат, само че той беше погубен. Сега и къщата ми в Латакия я няма.
Фирас Касва, сирийски емигрант от Латакия

Броят на починалите може да надвиши 50 000 съгласно зам.-генералния секретар на Организация на обединените нации, Мартин Грифитс, който посети засегнатите региони.

 
Дълбоко, надълбоко шокираща е мисълта, че под планините от отломки към момента има хора, някои живи, а други – не. Все още не сме достигнали до крайния брой на починалите.
Мартин Грифитс, зам.-генерален секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси

Някои избавителни акции бяха прекъснати след информация за грабежи на изоставени здания, коли и търговски обекти. 

Екипът от 33-ма души български доброволци, които помагаха в издирванията на оживели след земетресението в турския град Кахраманмараш, преустановяват работа в неделя. Нашите спасители са останали 24 часа след всички леки екипи, които са на терен. 

На други места издирването на оживели продължава, само че управляващите се готвят и за най-лошото – намирането на още доста починали, които би трябвало да бъдат заровени. В Антакия беше построен още един гробищен парк.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР