Седмица преди голямата среща на върха между лидерите на ЕС

...
Седмица преди голямата среща на върха между лидерите на ЕС
Коментари Харесай

Конференция в София обсъжда доходите в Западните Балкани

Седмица преди огромната среща на върха сред водачите на Европейски Съюз и Западните Балкани на 17 май, КНСБ ще събере представители на прилежащите ни страни, с цел да разиска една от най-важните тематики в района – нивото на приходите в страните от Балканския полуостров, както и вероятностите пред доближаването им с тези в Западна Европа.

На 9 май, сряда, от 9 часа, в конгресен център „ Глобус “ в постройката на КНСБ,  представители на най-големите синдикати от България, Сърбия, Черна Гора, Румъния и Албания, ще разискват какво е заплащането в техните страни, кои са главните проблеми пред хората на труда и какви са вероятностите в близко бъдеще с оглед присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз.

Срещата ще бъде открита от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и президентите на двата национално представителни синдиката – КНСБ и „ Подкрепа “ – Пламен Димитров и Димитър Манолов.

В полемиките ще вземат участие още Петер Шерер, Зам.генерален секретар на ЕКП и Габриеле Бишоф, Председател на групата на служащите, ЕИСК. 

 

Последните данни на КНСБ демонстрират, че междинната работна заплата на Балканите изостава номинално сред 5 и 10 пъти по отношение на старите държави-членки и към 1.8-2.2 пъти по отношение на новите държави-членки.

По отношение на минималната работна заплата,  с най-нисък размер са Албания (180,52 евро)  и Македония (239,74 евро). На другият полюс е Хърватия с 462 евро. България е с най-ниската минимална заплата в Европейски Съюз – 260,76 евро. За съпоставяне в Люксембург тя е 1999 евро.

Очаква се софийската конференция да приеме  Декларация към Срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани, която ще бъде връчена и на българското държавно управление, което ръководи Съвета на Европейски Съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР