Седемте гранични на Афганистан страни и Русия призоваха днес талибаните

...
Седемте гранични на Афганистан страни и Русия призоваха днес талибаните
Коментари Харесай

Съседните на Афганистан страни и Русия призоваха талибаните за борба с тероризма |

Седемте гранични на Афганистан страни и Русия приканиха през днешния ден талибаните да възприемат другарски метод към съседите си и да съблюдават уговорките си, по-специално в битката с тероризма, съобщи Франс прес.

" Отчитаме уверенията и уговорките на афганистанските представители пред интернационалната общественост, че територията им няма да съставлява никаква опасност за прилежащите страни ", се споделя в общо официално съобщение на министрите на външните работи на седемте страни, публикувано след тяхна среща в Техеран. Дипломати номер едно на Иран, Пакистан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан се събраха в столицата на Иран през днешния ден, а техните сътрудници от Китай и Русия участваха посредством видеоконферентна връзка. Това е втората среща от този жанр, а трета е планувана за 2022 година в Пекин.

Участниците в срещата се тормозят, че завръщането на власт на талибаните в Афганистан, ще докара до завръщане и на Ал Каида там, както се случи през 1996 година

Споразумение от Доха, подписано сред талибаните и Съединени американски щати, проправи пътя за цялостно евакуиране на американските военни от Афганистан в подмяна на съблюдаване от талибаните на дадените от тях гаранции за сигурността. При сключването на договорката от Доха талибаните споделиха, че Афганистан няма да е опасност за граничещите с него страни и че няма да послужи за база на незаконни и терористични групировки. Талибаните също по този начин увериха, че ще нанасят удари против терористичните групи до тяхното елиминиране.

Днес по време на конференцията в Техеран обръщение насочи и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Той прикани за нуждата да се пазят и подкрепят бежанците и да се избегне цялостен провал на афганистанската стопанска система. Той акцентира, че афганистанският народ има потребността от едно представително и всеобхватно държавно управление, спазващо интернационалното филантропично право и фундаменталните свободи. Гутериш изрази дълбока угриженост от нарушаването на човешките права в Афганистан, измежду които и тези на дамите, децата и етническите малцинства, и от ужасяващите терористични офанзиви против религиозни институции, станали в тази страна наскоро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР