Седем души бяха спасени днес - 8 дни след опустошителното

...
Седем души бяха спасени днес - 8 дни след опустошителното
Коментари Харесай

Седем спасени в осмия ден след опустошителното земетресение в Турция

Седем души бяха избавени през днешния ден - 8 дни след опустошителното земетресение в югоизточна Турция, оповестиха Ройтерс и БНР.

Сред избавените е и жена, която бе измъкната от украински спасители отдолу под руините в провинция Хатай 205 часа след труса от 6 февруари.

Потвърдените жертви на земетресенията в Турция към този момент са 35 418, към 196 хиляди души са били евакуирани от засегнатите от трусовете региони в южната част на страната.

Загиналите в Сирия са повече от 5800.

Много хора в потърпевшите области в Турция напущат домовете си, без да хранят особени очаквания за завръщане.

Повечето търсения към този момент завършват, само че и през днешния ден напъните се увенчаха с триумф. Една жена и един мъж бяха извадени отдолу под руините в град Хатай. 18-годишен юноша е бил открит жив под отломките на постройка във вилаета Адъяман, а двама братя – на 17 и 21 години - измежду останките на жилищен блок в Кахраманмараш.

В Антакия стартира срутване на развалени здания и почистване на отломките. Лекарите в полева болница в Искендерун оповестяват, че от ден на ден пациенти са със признаци на постравматичен стрес и паник офанзиви.

Турция пресмята вредите от земетресенията на към 84 милиарда $.

Първа задача на Организация на обединените нации с представители от разнообразни организации се насочи от Турция към следените от бунтовници територии в северозападна Сирия. Сирийският президент Башар Асад позволи да бъдат отворени още два гранично-пропускателни пункта за улеснение доставките на филантропична помощ. Съобщава се за първия минал филантропичен ескорт.

Близо 9 милиона сирийци бедстват вследствие от земетресението, оповестиха от международната организация.

Много сирийски фамилии откриха заслон в специфични центрове, а психолози оказват помощ на децата, които са изгубили непосредствен човек или дома си. Диана Фетъл, експерт по отбрана на децата и младежите от УНИЦЕФ, изясни:

" Хиляди деца попаднаха в " рецесия в рецесията " на шести февруари, доста фактори усложниха обстановката – насилственото пренасяне, страхът и извънредно студеното време ".

Организация на обединените нации прикани за набиране на съвсем 400 милиона $ в интерес на потърпевшите от трусовете в Сирия.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР