Седем бивши членове на италианските "Червени бригади" или други крайнолеви

...
Седем бивши членове на италианските "Червени бригади" или други крайнолеви
Коментари Харесай

Задържаха бивши членове на „Червените бригади”, извършвали атентати в Италия

Седем някогашни членове на италианските "Червени бригади " или други крайнолеви терористични групировки, които са с присъди в Италия за терористични актове през 70-те и 80-те години, са арестувани във Франция тази заран по молба на Италия. Още трима се търсят, заяви френското президентство, представено от Франс прес.
Решението да се предадат на правораздаването тези 10 души при аналогични молби от Италия за над 200 лица, е взето от президента Еманюел Макрон и е в сходство с така наречен теория "Митеран " - да се дава леговище на някогашни членове на крайнолявата терористична формация с изключение на при закононарушения, в които е имало убити и ранени, посочи Елисейският замък.
Италия от години желае екстрадиция на крайнолеви деятели, които са потърсили леговище във Франция след атентати и други прояви на принуждение в Италия, изключително сред 1968 и 1982 година, само че Франция съвсем в никакъв случай не е изпълнявала тези молби.
"Президентът реши да уреди въпроса, както Италия желае от години. Франция, която също е потърпевша от тероризма, схваща, че би трябвало да има правдивост за жертвите. Решението се вписва и в належащата нужда от създаване на Европа на правораздаването, учредена на взаимното доверие ", съобщи френското президентство.
Предстои съдът да се произнесе дали да бъдат екстрадирани арестуваните.
Италианският външен министър Луиджи ди Майо приветства задържането на седемте някогашни членове на "Червените бригади " във Франция.
"Човек не може да избяга от отговорността си, от породената болежка, от стореното зло ", написа той във Facebook, като означи, че задържането е резултат от "сътрудничеството на френските и италианските управляващи с присъединяване на специалиста по сигурността на италианското посолство в Париж ". Задържаните "са били наказани в Италия за терористични прояви през 70-те и 80-те години ", подсети Ди Майо.
"Благодаря на министерството на правораздаването, на службата за интернационално съдействие на италианската престъпна полиция и на отдела за битка с тероризма на италианската полиция, които работиха непрекъснато за реализирането на тази антитерористична интервенция ", съобщи италианският външен министър.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР