Сечта, пожарите и селското стопанство водят до все по-бързото изчезване

...
Сечта, пожарите и селското стопанство водят до все по-бързото изчезване
Коментари Харесай

Планинските гори изчезват с все по-бързи темпове

Сечта, пожарите и селското стопанство водят до все по-бързото изгубване на планинските гори, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на интернационално проучване. 

Планините са дом на 85 % от птиците, бозайниците и земноводните в света, в това число и в горите. Затова намаляването им е тревожна загуба за биоразнообразието.  

Според създателите на проучването, оповестено в списание One Earth, през 2000 година планинските гори са покривали 1,1 милиарда хектара от територията на планетата. Най-малко 78,1 милиона хектара, или 7,1 %, са изчезнали сред 2000 година и 2018 година по сателитни данни. Това съставлява повърхност, по-голяма от размера на Тексас. 

Темпът на изгубване на горите се форсира -  последните загуби са 2,7 пъти по-големи, в сравнение с при започване на века, написа Българска телеграфна агенция. Авторите на този труд предизвестяват, че най-засегнатите региони (42 % от общия брой), в които се следи и най-голямо ускоряване, са тропическите планински гори, които са дом на доста застрашени типове. 

" Загубите в планинските гори на тропиците се усилват доста бързо, повече, в сравнение с в други райони ", споделя пред Агенция Франс Прес Чжънчжун Цзън, съавтор на проучването. " А биоразнообразието е доста богато по тези места, тъй че въздействието е голямо. "  

Надморската височина и стръмните скатове в предишното са ограничавали употребата на тези гори от индивида, означават откривателите. Но от началото на века те все по-често са обект на дърводобив и земеделие. 

Дърводобивът е виновен за 42 % от загубата на планински гори, следван от горските пожари (29 %), сменящото се земеделие (15 %) и непрекъснатото (10 процента). 

Факторите са разнообразни за другите райони. За северните главно е изменението на климата, защото температурите се покачват. Разширяването на селското стопанство е най-важният фактор за намаляването на горите в Югоизточна Азия. Преместването на културите се отразява на горите основно в Африка и Южна Америка. 

Според проучването Азия губи най-вече планински гори - 39,8 млн. хектара, или малко повече от половината от общо изчезналите. Южна Америка, Африка, Австралия и Европа също означават обилни загуби. 

В някои региони учените са следили възобновяване на горите, само че не всеки път от локални типове и най-много без да се компенсират загубите, прибавя Синюе Хъ, също съавтор на проучването. Според нея напъните за запазване на горите би трябвало да се засилят с повече надзор и регулации. Създаването на предпазени зони може да помогне за понижаване на загубите. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР