Сдружение „Българска история и компанията Stray Sheep започват доброволна инициатива,

...
Сдружение „Българска история и компанията Stray Sheep започват доброволна инициатива,
Коментари Харесай

Емблематични български стихове оживяват на жестов език

Сдружение „ Българска история " и компанията Stray Sheep стартират доброволна самодейност, посредством която произведения от българската лирика ще доближат до глухи хора посредством живописен жестов превод.

Жестовият език е извънредно богат, хубав и образен. Това разрешава интерпретацията даже на изящни със своето словесно благосъстояние творби да бъде изпълнена по занимателен за чуващите и глухите хора метод, описват уредниците.

Неофициално глухите хора в България са към 120 000 души в разнообразни категории - някои имат цялостна загуба на слух и изполват жестов език, други са с частична загуба на слух. Всички те имат усложнения от друго естество в своето всекидневие, а едно от тях е достъпът им до познание.

Според създателите на концепцията, жестовият език дълги години носи неписан статут на другоземен език, постоянно е бил стигматизиран и сравняван с език на „ примати " - разбиране, което остава още от Средновековието.

Видео поредицата „ Стих в жест " цели да срещне някои от обичаните ни български творби с хората, които не могат да ги чуят, само че могат да ги видят и почувстват.

Начинанието започва през днешния ден, 19 февруари 2021 година, с последната стихотворна творба на Христо Ботев - „ Обесването на Васил Левски ".

Инициаторите прецизират, че и в бъдеще подборът на творбите няма да е инцидентен и те ще бъдат отбвързани с българските празници или със знакови дати от историята ни, каквато е днешната.

Насладете се на художествения жестов превод в идващите няколко минути:



Stray Sheep е обществено дружество, чиято идея е да покачва осведомеността по отношение на жестовия език история и просвета на глухите хора. Организацията се занимава с жестови преводи, курсове по жестов език и образуване на събития в тази тенденция. Но и също по този начин застава зад хората с разнообразни благоприятни условия като се застъпва за техните права като равноправни български жители.

Сдружение „ Българска история " работи в посока освежаване на историческата памет, усилване на националната горделивост, възобновление на забравени персони и епизоди от близкото и далечно минало посредством дейна издателска и продуцентска активност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР